25.09.2017 | 14:52
Смях! Борисов се буди със Си Ен Ен, тревожен е заради международното положение
Премиерът благодари на "всички партии" за стабилността и преброи пътуващите

Премиерът Бойко Борисов използва откриването на тазгодишното издание на Техническия панаир в Пловдив, за да се похвали пред журналисти колко добре управлява. Той съобщи, че тази година площите, ангажирани на панаира, били с 30% повече, в него взимат участие над 600 фирми от общо 40 държави, цитиран от радио “Фокус”.

Причината според министър-председателя за тези числа – “показател за икономическата, финансовата и политическата стабилност”. Борисов благодари на всички партии за постиженията. „Тази стабилност дава възможност индустрията да се развива, ръстът на икономиката да гони 4 %, безработицата да спадне на 5 % и да има огромен фискален резерв, нулева инфлация и бюджетен излишък”, разказа успехите Борисов.

По думите му, “ако сме умни, всичко ще се развива така както трябва”. Премиерът повтори любимото си число, че ръстът на доходите е 11% от началото на годината. Въпреки че според данните на Националния статистически институт месец по месец за второто тримесечие на годината показва лек спад на средната заплата и в обществения, и в частния сектор. Борисов обаче ползва и друг индикатор за благоденствие, оказа се: „А и то си личи, особено като дойде празник, се вижда, че по 1 милион българи се изнасят да почиват навън. Виждате стотиците хиляди автомобили, където се движат”, каза още премиерът.

Той отбеляза още, че в държавата ни усилено се строи, като се започне от Пловдив до Варна и от Бургас до Русе: „Огромни пари се дадоха за образование, включително и за Пловдив, за училища и детски градини. Пътят Пловдив – Асеновград се строи, локалите се изграждат, пробивът се движи също добре, по думите на кмета и на областния управител”.

Борисов се спря и на международното положение. “Ние само може да настояваме за бързо и дипломатическо решение на конфликта между САЩ и Северна Корея, защото военният конфликт, според мен, не е решим”, заяви той. Според Борисов когато от едната страна има учения на Русия и Китай, а от другата летят американски изтребители с техните самолетоносачи, заедно с Япония, от такъв конфликт победител няма да има. И призна как започват дните му в последно време: „Изключително съм разтревожен и всяка сутрин първо пускам Си Ен Ен, за да видя дали не върви някакъв извънреден надпис”.

Министърът на икономиката Емил Караиванов пък обяви, че ще се погрижи в бъдеще на Панаира да има щандове на Българска банка за развитие (ББР), Българска агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Целта била разширяване кръга на потенциалните инвеститори в България. Според Караниколов Пловдивският панаир “е най-авторитетната технологична среща на Балканите, доказателство за което е отчетеният ръст от 20 на сто на изложбените площи”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране