19.01.2022 | 16:23
Сотир Цацаров се връща на бял кон като прокурор във ВКП
ВКП е органа, който ще проверява работата му като шеф на КПКОНПИ

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Цацаров подаде оставка под условие, че остане начело на КПКОНПИ до 1 март, но парламентът още не я гласувал. Затова и днес прокурорската колегия не го възстановява в съдебната система от определена дата, а считано от деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

Цацаров има право да се върне във върховната прокуратура, тъй като бе преназначен там, след като подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ. Преди да заеме мястото в КПКОНПИ той формално бе 2 дни прокурор във ВКП. Така мястото му в прокуратурата остана запазено, макар и като редови прокурор.

В понеделник Цацаров сам поиска да бъде проверен от държавното обвинение, след като миналата седмица ДАНС му отне допуска му до класифицирана информация.

Твърди, че е станал жертва на продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

В мотивите за отнемане на допуска до класифицирана информация от ДАНС е посочено, че “лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране