09.11.2016 | 0:01
Социолог: Даниел Митов вдига рейтинга на Румен Радев
Външният министър е "неграмотен и некомпетентен човек", уплашен е за своята власт, заяви доц. Христов

България е заплашена от поредица от кризи. Но не заради евентуалното избиране на ген. Радев за президент. Дори и правителството да подаде оставка, по конституция в последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне парламента. И тогава същото правителство ще продължи да работи. Но като правителство в оставка.

Истинските кризи са свързани с геополитиката. Това бяха основните тези, които социологът Иво Христов разви в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Според него управляващите в България не разбират дълбочината на проблемите, пред които е изправена страната. Не може да се прогнозира какво ще стане у нас след три месеца, защото от изхода на изборите в САЩ зависи как ще се развият кризите в Украйна и Сирия. Те пък рефлектират върху Турция и нашата страна.

Христов коментира думите на гостуващия преди него в студиото външен министър Даниел Митов, който каза, че избирането на Радев застрашава позициите и статута на България като член на ЕС и НАТО. Че има опасност да се превърнем в „сива зона“. „Предлагам хората, които се занимават с предизборната кампания на Радев, да оставят министър Митов да му прави кампанията, защото всяко появяване на Митов по телевизията вдига с два пункта рейтинга на Радев“, каза социологът.

И продължи по отношение на дипломат №1: „Той е неграмотен и некомпетентен човек. Това, че си държавен чиновник още не те прави компетентен!“ Тъй като Митов атакува Радев по темата „Крим“ и неприкосновеността на границите, Христов обърна внимание на казуса със „свещените и неприкосновени граници на Либия“. „Това, че едно малцинство в България е уплашено за своята власт съвсем не означава, че това ще създаде смут в международната общност“, бе изводът на Иво Христов.

„Некомпетентни са и от двете страни на очевидно очертаващата се предвоенна барикада. Вместо да говорим за тези сериозни, дори плашещи неща, тези всичките събития, тази компресия на историческото време, ме навеждат на едно дежа вю от 39-та година. А ние се занимаваме с някакви залъгалки“, продължи той.

„България се намира в каскада от кризи, които рано или късно ще се взривят. Дали с експлозия или имплозия вече е въпрос на конкретика. Страната е в икономическа криза. Икономиката се намира в изключително тежко положение. Това го знае всеки компетентен и работещ човек в страната. Запушени са всякакви канали за икономическа инициатива, разчита се единствено на парите от Брюксел, които от своя страна се разпределят по държавите механизми. Страната се намира в изключително лоша икономическа кондиция. Демографската катастрофа продължава с бесни темпове. Безработицата била намаляла? Ами, естествено, три милиона се изнесоха с бесни темпове оттук“, каза социологът.

По повод на коментарите от лагера на ГЕРБ, че ако правителството подаде оставка това ще вкара страната в спирала на нестабилност, че България е заплашена от това да дойде правителство БСП – ДПС, Христов каза: „Ако правителството подаде оставка, има един текст в конституцията, който казва, че сегашният президент не може да разпусне Народното събрание три месеца до края на мандата си. И правителството ще си изпълни функциите така да се каже като правителство в оставка. Къде е драмата, къде е неустойчивостта, кризата и т.н.?“

Той обаче бе категоричен, че успехът на ген. Радев не е успех на БСП. И отговори защо смята така и в какво се състоят истинските проблеми и заплаши за държавата. „Защото тук се гласува именно за личността на ген. Радев. Второ, има огромен протестен вот, антисистемен вот. Натрупано е огромно напрежение и то рано или късно ще избие дори Радев да не спечели тези избори. Проблемът не е в Радев и не е в тези избори. Напрежението продължава, то е по всички линии – социални, икономически.

Ние се намираме в жестока геополитическа фаза и в този момент, за съжаление, ние имаме ръководство (б.р. – на държавата), което въобще не си дава сметка за всичко това. Виждате как пърхат отгоре като гълъбици над някакви проблеми, те въобще не виждат системните проблеми, които раждат тези частични проблеми. Мислеха, че ще решат проблема с бежанците, като отидат и уговорят Ердоган. Проблемът с противопоставянето с Русия и САЩ – с някакво лавиране и прикриване спрямо едната и спрямо другата страна. Накрая ще ни бият и от двете посоки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране