27.10.2019 | 21:11
Социолози видяха ерозия на ГЕРБ в някои градове
Голямата изненада е, че битката на БСП е да бъде втора, а не първа сила, коментира Антоанета Христова

ГЕРБ печели тези избори с много по-нисък резултат от предишните избори, коментира пред БНР социологът Кънчо Стойчев. Образно казано, ако преди ГЕРБ бие с 5:1, сега по-скоро бие с 3:2 в един доста по-оспорван мач, и това е видимо в най-големите градове, смята той.

Същевременно, ГЕРБ има убедителна победа в Бургас и Велико Търново. Така че има двустранен процес – ГЕРБ поддържа доминиращо място с по-нисък резултат, тоест там има пукнатина, добави Стойчев. От друг страна, има много по-добро представяне на БСП и опозицията, с реални шансове за пробив на балотажа, каза още той. Според Кънчо Стойчев в избирателната активност няма изненади. Очакваше се да е по-силна, но тя не е, добави той.

Има ерозия на ГЕРБ в някои градове, а БСП е в слаба кондиция, коментира пък в студиото на Би Ти Ви политологът Даниел Смилов. По думите му ерозията е видима в София – резултатът през 2015 год. за Йорданка Фандъкова е бил над 60 на сто от гласовете още на първия тур, а сега е 35 на сто.

Доста шарен ще бъде и общинският съвет, допълни той. Резултатите от общинските листи са показателни за това, че на практика ГЕРБ губи позиции в някои от градовете, каза още Смилов.

Голямата изненада е, че битката на БСП е да бъде втора сила, а не първа, каза пред Би Ти Ви политологът Антоанета Христова. По думите й това е несъвместимо с очаквания огромен успех. Христова призова да се изчака паралелното преброяване от вота.

Политологът Татяна Буруджиева каза, че очакванията са били за по-голям успех за БСП. Буруджиева допълни, че „нещата са последователни и прогнозирани отдавна, и не мога да кажа, че сме изненадани“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране