31.08.2020 | 12:00
„Сова Харис“: Партията на Слави Трифонов първа по доверие
ВМРО, ВОЛЯ, АТАКА, НФСБ са под линията.

47% от българите искат предсрочни избори и служебно правителство. Редовните избори през март, организирани от действащия кабинет, подкрепят 35,5% от избирателите.  Това сочат данните на проучване на СОВА ХАРИС по поръчка на вестник „Труд“ в периода 19-25 август 2020 г. сред 1000 български граждани.

Според агенцията в момента всички – и управляващи, и опозиция, и протестиращи – говорят от позицията на народа, тоест, надценяват своята роля. Вследствие на протестите политическите страсти са приповдигнати аналогично на навечерието на избори.

Заявление, че са напълно сигурни, че ще гласуват, дават 54% от избирателите. Още 18% – че в известна степен са сигурни и вероятно ще отидат до урните (или машините). Конкретен отговор за кого ще гласуват дават 64% от гласоподавателите. Това е сравнително висока степен на активност за нашата страна. Изострената ситуация не само е повишила интереса към политическата сфера, но води и до размествания в политическите предпочитания.

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила с 17,8%, но според изследванията губи 3,5% от началото на юли. При коалиционния партньор в управлението ВМРО и обикновено подкрепящата мнозинството в парламента ВОЛЯ също има известно понижение.

Съответно декларираната подкрепа за БСП е 15,7%, което е нарастване с 3,5%. Най-голям обаче е прогресът при “Има такъв народ” – с 4,9% спрямо юли. Това прави партията на Слави Трифонов трета политическа сила с 10,1% подкрепа.

ДПС също разширява своето присъствие до 5,9%. Четвърта е „Демократична България“ с 4,5%. ВМРО, ВОЛЯ, АТАКА, НФСБ са под линията.

По показателя “доверие” новата партия “Има такъв народ” стои най-добре от всичките си опоненти с показател 22,5%. Това се дължи на факта, че тази формация привлича симпатизанти от целия политически спектър.

Втора позиция заема БСП, при която има нарастване на доверието почти до 20%, като при това положение са изпреварили дори ГЕРБ, макар и с по-малко от процент. Изглежда, социалистите са на път да преодолеят кризата на доверие, в която бяха изпаднали в началото на епидемията от КОВИД-19, смятат от СОВА ХАРИС.

Доверието към ГЕРБ се е свило до дела на гласуващите за тази партия – 18,8%. Същевременно обаче регистрираме мобилизация на твърдото ядро симпатизанти на управляващата партия.

Доверието в Изправи се бг е 12, 5%,  в Демократична България – 9,9%, ВМРО – 9,5% , ДПС – 7,7%

Динамика има и в отношението към водещите политически фигури у нас. Президентът Румен Радев в ролята си на критик на статуквото преодоля кризата на доверието към него в началото на епидемията и вече се доближава до обичайния рейтинг за държавен глава.

С 48% доверие Радев измества от първата позиция председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, който е с 37%. Слави Трифонов вече е на трета позиция с 31% доверие.

Персоналните атаки към премиера Борисов явно дават отражение и при него наблюдаваме значителен спад до ниво на доверие от 20, 2%, което е съотносимо с дела на симпатизантите на ГЕРБ.

Същевременно регистрираме повишаване на доверието към други водещи фигури в управляващата партия като Йорданка Фандъкова (26,4%), Томислав Дончев (20,5%),

Председателят на парламента Цвета Караянчева има незавидните 13,1%, доверие,  Деница Сачева (12,2%). Иван Гешев има 15,2% доверие, лидерът на БСП –  16,9%.

Гражданското недоволство в началото предизвикваше спонтанна реакция на симпатия и подкрепа от общественото мнение, но постепенното му политизиране води до известна ерозия и колебания в отношението към него.Първоначално над 60% от пълнолетните граждани напълно подкрепяха протестиращите.

Сега регистрираме, че безусловната подкрепа е слязла до 48%, като още около 25% симпатизират, но с известни условности. Когато става дума за радикализиране на действията и проявата на гражданско неподчинение, по-голямата част от хората вече се отнасят с неодобрение – 46% срещу 38% одобряващи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране