02.06.2018 | 1:00
Спират “Националната лотария” по Нова телевизия

Националната лотария прекратява договора си с Нова телевизия, твърди неофициално източник от медията.

Официално обаче няма потвърждение какво точно се случва – дали става дума само за предизвестие, или вече е било разтрогнато партньорството и Захари Бахаров няма да раздава милиони от тв екрана. В четвъртък вечер девойките, които партнират на актьора, пак пътуваха из страната, за да показват спечелилите от лотарийните билети.

Не е ясно дали отказът от реклама по Нова телевизия, която е основният партньор на Националната лотария, е избраната стратегия след челния сблъсък с единия от вицепремиерите.

Новината за сътресенията в сериозния телевизионен рекламен бизнес на стойност между 20 и 30 млн. лв. годишно, които според неофициална информация Нова тв получава, се появи около 19 ч и затова хора от мениджмънта в медията, потърсени за коментар, отклоняваха въпроса с обяснението, че нямат официална информация.

От 2012 г. досега операторите на Националната лотария са раздали печалби за над 1,25 милиарда лева. Пазарът на лотарийни билети се изчислява на около 300 млн. лв..

В годишния доклад на „Медия клуб“ за рекламния пазар през 2017 „Национална лотария“ се оказа рекламодател номер едно с €23 млн. Огромната част от тези пари отиват в двете частни национални телевизии, които показват щастливите печеливши от търкането на талончета – това, което иска да забрани вицепремиерът Валери Симеонов с внесения от него проектозакон.

Според същия доклад, целият телевизионен рекламен пазар за 2017 година е €691 млн. Значителна част и от тази сума е за двете големи телевизии – Нова и bTV.

Тревожното е, че бумът в лотариите и тяхната телевизионна реклама през последните години увеличава приходите на медиите, но по нищо не личи поне малка част от тези пари да са използвани в обществен интерес. Напротив: публицистиката на екрана е в отстъпление, новините все повече приличат на нискобюджетен и рейтингов „шок и ужас“, а в дискусионните формати говорят предимно риалити герои и актьори от сериали.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране