29.12.2019 | 8:41
Спомени от соца: Как се сдобивахме с 2 кг банани за Нова година
Плоодовете бяха малко и продавачките непрекъснато предупреждаваха нови хора да не се редят, само че опашката набъбваше

Сигурно си спомняте, че бананите и портокалите бяха невиждан лукс през соцгодините. Пускаха ги в мърлявите магазини  плод-зеленчук, но само преди Нова година. Да разбере народът, че е празник и да е щастлив. Истинска сага беше човек да успее да купи за детето си от жадуваните екзотични плодове, защото се свършваха за броени минути. И на километричните опашки за банани  никой не знаеше дали изобщо ще стигнат до него. При това даваха на човек само по 1 кг., бройте 4-5 банана, ако са от по-едрите.

Имахме шанса, че живеехме до такъв прословут плод-зеленчук. Е, вонята на разлагаща се стара стока през лятото и мътните вади, които се стичаха по тротоара от вехтите изпочупени щайги с полуизгнили зеленчуци и сливи, готови за ракия, не ни даваше покой. За това не бяха виновни продавачките, такива им ги доставяха. Но пък ако човек спечели тези продавачки, а това направи някак си съпругът ми, печели и банани и портокали. Защото те му казваха кога чакат да пристигне камионът от склада, натоварен с изкусителните плодове.

Той бягаше от работа, признавам, зареждаше се пред магазина и още щом товарната кола спреше пред него – тутакси поемаше разтоварването на кашоните. А ние с детето, то беше 4-5 годишно и лигите му течаха от мерак да хапне бананче, гледахме от прозореца. Мъкнеше мъжът ми, който е научен работник с мизерна заплата, тежките кашони. Веднъж се сецна, та едва го оправихме. Всички зорко наблюдаваха „хамалите” –  някой от тях  да не грабне в суматохата банан, та да ощети чакащите. Защото плодовете бяха малко и продавачките непрекъснато предупреждаваха нови хора да не се редят.  Само че опашката набъбваше като корем на току що нахранена акула.

И ето ги вечните тарикати – българинът не може да живее без да излъже и пререди някого. Първо изведнъж се пръкнаха десетина баби с бастуни – имат предимство, нали са инвалиди. Вестта за бананите се разнесе мълниеносно в близката градинка – поне 15 майки с малки деца и колички, се намърдаха в предните редици на опашката – и те имат предимство. А от края й други тарикати нагло и бързо се плъзгаха към щанда. Бдителни граждани, уж зорко пазещи реда си, се опитваха да ги спрат. Но напразно, вихреха се скандали. Заради тях продавачките от време на време изкрещяваха: „Сус! Ще изгоним всички!”. После се препираха с шофьора на камиона да им свали поне още няколко кашона с банани. Но той се опъваше – явно обещал ги е на друг обект, срещу левчета, разбира се.

Най-сетне бананите и портокалите са свалени. Двете продавачки чевръсто подготвят теглилките – очукани архаични кантари с две метални плоскости. На едната се слагат месингови грамчета, на другата – стоката. Продавачките първо мерят на „хамалите” – за тях се полагат не по 1кг., а по 2 кг. банани. Ура! Плодовете вече са вкъщи, детето лакомо захапва първия банан, после втори… Спираме го, ще си навлече диария. До другия ден обаче не остава нито един банан. Ние с мъжа ми само се облизваме. Но сме щастливи – в дома ни влезе голяма радост – банани, при това цели 2 кг.

Стефка Попова, bgnow.eu

1 коментар

  1. Иван каза:

    „Спираме го, ще си навлече диария. До другия ден обаче не остава нито един банан. Ние с мъжа ми само се облизваме. Но сме щастливи – в дома ни влезе голяма радост – банани, при това цели 2 кг.“

    Сега като си свободна и демократична купуваш ли си по 2 кг та да наваксаш изгубеното шастие?

    ПП. Нямам категорична представа дали сме държали и сме си купували банани на всяка нова година, тогава натискахме на съвсем други ценности.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране