20.12.2021 | 20:35
Спряха сделката на Гергов за Пловдивския панаир!
Областният управител на Варна е атакувал решението на Общинския съвет пред съда

Областният управител на Варна Марио Смърков спря сделката между общината и Георги Гергов за прехвърляне на 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив“. Той е атакувал решението на общинския съвет пред местния административен съд, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Областният управител има правомощия да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети. Той може да върне незаконосъобразните актове за ново обсъждане в общинския съвет или да ги оспорва пред съда. И в двата случая оспорването спира изпълнението на решението.

Преди три дни вицепремиерът Корнелия Нинова изпрати писмо до Смърков с искане да спре сделката. По-рано в понеделник Варненската окръжна прокуратура съобщи, че случаят вече се проверява.

Едната проверка има за цел да установи дали е спазена нормативната уредба при вземане на решението за реализирането на сделката и спазени ли са нормативните изисквания за разрешаването ѝ. Втората проверка е за това дали има извършено престъпление.

Сигнали до прокуратурата първо бяха подадени от Стела Николова (Демократична България), която е бивш общински съветник във Варна и бивш депутат в последните два парламента.

Община Варна притежава 16.3 милиона безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД – дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов. След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в Панаира от 50.3% на 79.3%.

В сигнала до административната прокуратура Стела Николова призовава решението на общинарите да бъде атакувано в съда като незаконосъобразно. Причината е, че през 2017 година общинският съвет е гласувал друго решение по въпроса – да върне акциите на Пловдивския панаир на държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране