30.12.2017 | 0:01
Срещу 2000 евро в Гърция: Фалшив паспорт и вече си Петър Иванов
Репортер на вестник "Билд" с лекота се сдобил с фалшивия си документ

Репортерът на в. „Билд“ Кристоф Кюрбел стана Петър Иванов. Немецът си купил български паспорт за 2 000 евро в Гърция. Уговорката на Кюрбел с фалшификатора била да му даде 1 000 евро при предаването на снимките и още 1 000 при получаването на документа.

„Още на следващата сутрин занесох снимките и парите на мъжа в едно кафене в Атина. В нормални условия паспортът става готов за 3 дни, но заради коледните празници в моя случай беше готов за 5. Получих документа срещу обещаните още 1 000 евро на оживен площад в града. Вече имам и българско име – Петър Тодоров Иванов“ – завършва историята си Кристоф.

Немският репортер добавя, че доста бежанци успяват с такива паспорти да пътуват към Европа, въпреки че само за последните 3 месеца на отиващата си година, на летищата в съседката ни, са арестувани 729 бежанци с фалшиви документи. „Гръцки паспорт и самолетен билет за Германия за един човек се търгуват между 4 и 5 000 евро, разказва Кристоф Кюрбел. – В столицата на Гърция не е трудно да намериш човек, от когото можеш да си купиш документ за самоличност.

Срещнах се с един такъв мъж на оживена улица в Атина. Носеше качулка, така че лицето му едва да се вижда и искаше да е сигурен, че не съм немски полицай. По неговите думи, много такива следят ситуацията с бежанците в Гърция. Аз си измислих историята, че искам да пътувам в Турция, а това не е особено лесно за немски журналист и той не се усъмни“.

Фалшификаторът на документи казал пред репортера, че препоръчва на бежанците да си вземат италиански или гръцки паспорт, което било по-лесният начин да стигнат със самолет до Италия и след това – с влак до Германия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране