07.09.2016 | 22:11
Стари буквари – нова методика
Векът на просвещението

БНР: Да започнем от първокласниците, които от тази година ще учат по старите учебници, но по нова програма – ще учат буквите например по друг ред.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Точно така.

БНР: Има притеснения по отношение на това у началните учители.

МК: Ето какво ще се случи: тази година новият закон с новите учебни програми влиза най-напред в 1-ви и 5-и клас. В останалите класове това ще става година след година, постепенно. Така че този преход ще е с възможно най-малко сътресения и добре обмислен. (…) Сега конкретно на вашия въпрос за букварите. Права сте, че подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричкуват. Например, след буквата “А” следва буквата “М”, за да могат да направят по-бързо сричка. Със стария буквар, който няма да се сменя в средата на годината, ще започнат да учат тазгодишните първокласници. Ние имаме методика, с която са запознати учителите в 1-ви клас, която им разрешава да направят необходимото, за да може децата накрая, през месец февруари, да получат това, което в образованието се нарича компетентност, да получат своята компетентност и да могат да четат. От февруари нататък вече започва читанката, приключва се с буквара. За общо успокоение мога да кажа, че всъщност от буквата “Ч” нататък може да се използва и стария буквар. (…)

БНР: …Във 2-ри и 3-ти клас учениците вече не повтарят класа… Друго нещо, което се случва точно в тези класове – пак от тази година от 2-ри и 3-ти клас въобще отпадат количествените оценки… Как ще ги стимулираме да учат тези деца? Няма заплахата, така да кажем, от повтарянето, нямат оценки.

МК: Оценки има, но те не са така, както сме свикнали – двойка, тройка, четворка, петица, шестица, а “Отлично се справяш” или “Малко не ти достига”, “Има незначителни пропуски”. Защо се е наложило това? Пак искам да подчертая, че това го казва законът, а не е нещо, което министерството ето така е решило – не бих си позволила такова нещо. Няколко причини. Първо, тази система, впрочем, също е пробвана. Ние ще я въведем за 1-ви клас сега, защото примерно дете, което е започнало, което във 2-ри клас е с оценки и е започнало с тези количествени оценки, както вие казвате, изведнъж в 3-ти клас да ги няма – някак си няма да е последователно и ми се струва, че по-скоро ще объркаме децата. Затова отново постепенно ще въведем това, което законът изисква. Това е индикация както за самото дете, така и за родителите. Уверявам ви, много често в срещите си с учители те се оплакват от агресивно и грубо отношение от нас, родителите, и настояват това да бъде преодоляно по всякакъв възможен начин, включително и с такъв тип описателна оценка на това какво не достига на детето. Това, от една страна, ще стимулира системата и ще даде повече информация на родителите, от друга – ще накара пък и учителите внимателно да подберат думите, с които да опишат прецизно какво не достига на детето, за да мине в по-висока степен. (…)

БНР: Преди време обещахте, че няма да допуснете хаос…

МК: Да. Мисля, че успяхме да наваксаме много закъснения. Няма хаос с учебниците… Министерството подготви приложение, за да може липсващите учебни единици в 1-ви и в 5-и клас да бъдат налице в помощ на учителите. Искам да благодаря на всички учители и на директорите за огромната работа, която свършиха, и инспекторатите, които са до нашите учители. Остава ние да си свършим работата като общество, да кажем на учители, на ученици, на нас, родителите, да кажем: на добър час, ще минем през това заедно. Всяко ново начало е трудно. Аз четох преди няколко дни – всъщност тези почивните дни – четох едно изказване на министър-председателя на Шотландия, жена, Никола Стърджън, която помоли своите сънародници да оценяват успеха на нейното правителство според това какво се случва в образованието. Мечтая нашето общество да дойде до тази зрялост – да оценяваме докъде сме стигнали през това какво правим в образованието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране