07.01.2016 | 0:01
Стотици жени в Кьолн: Меркел, къде си?
Федералният канцлер е под обществен натиск след масовите нападения над жени в новогодишната нощ в германския град

Стотици излязоха по улиците на Кьолн в знак на протест срещу сексуалните нападения, извършени от група мъже в новогодишната нощ. Болшинството от протестиращите бяха предимно жени. Със скандирания “Г-жо Меркел, къде сте”, “Срещу сексизма, срещу расизма”, “Горкият Кьолн” те настояха германският канцлер да предприеме необходимите мерки за справяне с този проблем.

“Канцлерът изрази своето възмущение във връзка с тези отвратителни нападения и сексуални посегателства, които изискват строг отговор от страна на правоохранителните органи. Трябва да бъде направено всичко, за да се издирят и накажат виновните, без значение какъв е техният произход и мотивите им”, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

Станалото в новогодишната нощ в Кьолн породи дебат за поведението на мигрантите в Германия, след като очевидци и полицаи описаха нападателите като хора от арабски или северноафрикански произход. Властите обявиха, че засега няма категорични доказателства, че извършителите на сексуалните посегателства са търсещи убежище мигранти, пристигнали през изминалата година в страната. Трябва да се прекратят спекулациите, че нападателите в Кьолн са бежанци, призоваха представители на властта в Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел беше подложена на критики заради политиката й на приемане на мигранти в страната, които според противниците й са свързани със сексуалните нападения над жени в нощта на Нова година в Кьолн. След нападенията кметът на Кьолн Хенриете Рекер се изправи пред вълна от критики в социалните мрежи, след като предложи жените да се държат на “една ръка разстояние” от непознати и да носят по-консервативно облекло, предаде ДПА.

С оглед на това Рекер е предложила “кодекс на поведение” за млади жени и момичета, така че такива неща да не се случват с тях. Актуализирана версия на текущия код скоро ще бъде достъпна онлайн, каза кметът. Други препоръки за жените и момичетата, посещаващи големи обществени мероприятия, включват да се движат в група и да се обръщат за помощ към полицията.

До вторник вечер хаштагът #einearmlange – което се превежда като “една ръка разстояние” – стана един от най популярните в Германия.
Междувременно полицията в Хамбург и Щутгарт съобщи за подобни нападения в техните градове по време на празненствата, макар и не с толкова големи размери.

Според официалните данни на германското правителство 1,1 млн. мигранти са регистрирани в страната през 2015-а. Около 60% тях са граждани на ЕС, а не на трети страни, заяви в същото време министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.

1 коментар

  1. Bedna, bedna Balgaria каза:

    Каквото повикало, таквоз се обадило.
    Шенген е мъртъв!
    И колкото по-зле, толкова по-добре. По-бързо ще им дойде акъла на германците. И да не забравят- всеки народ си заслужава правителството. Заслужиха си го.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране