15.09.2017 | 20:16
Стоян Мавродиев е номиниран за шеф на ББР
Ако БНБ одобри кандидатурите им, по всяка вероятност Мавродиев ще стане главен изпълнителен директор на държавната банка

Надзорния съвет на Българска банка за развитие е изпратил за одобрение в БНБ три номинации за членове на управителния съвет и изпълнителни директори на кредитната институции. Според “Банкер” става дума за Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров.

Мавродиев бе председател на Комисията за бюджет и финанси в периода 2010-а до края на юли 2016-а, когато на негово място бе избрана Карина Караиванова. Вторият номиниран е Румен Митров, който по времето на председателството на Мавродиев бе началник на дирекция “Координация и надзор” в КФН. За трети член в УС е предложен Николай Димитров, който е сегашен началник на кредитирането в ББР.

Законовата процедура по назначаване на членове на управителния съвет и изпълнителни директори на която и да е банка у нас изисква кандидатите да бъдат одобрени от БНБ, като за целта трябва да отговарят на ред изисквания, между които са висше образование и опит в управлението на институции, съпоставими с размера на банката, за която са номинирани.

ББР не прави изключение от това правило, независимо че е почти 100% държавна. Доскоро неин принципал бе Министерството на финансите, но преди лятната ваканция на депутатите тази роля бе вменена на Министерството на икономиката.

И Мавродиев и Митров и Димитров отговарят на законовите изисквания за образование и опит. Ако БНБ одобри кандидатурите им, по всяка вероятност Мавродиев ще стане главен изпълнителен директор на ББР.

По информация на “БАНКЕРЪ” след назначаването им плановете са управителния съвет на ББР да се състои не от трима както досега, а от четирима души, като от сегашното ръководство в него ще остане само Илия Кирчев, който е и изпълнителен директор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране