12.12.2016 | 0:56
Страх от обгазяване в Хитрино
Теч от 2 цистерни забави разчистването на района, спряха тока, за да няма искри

България почита днес паметта на 8 души, които загинаха при адската експлозия в Хитрино в събота. Кабинетът обяви национален траур. Още поне 10 дни опожареното село ще остане под ключ, докато опасните цистерни бъдат преместени, а районът обезопасен.

Село призрак – руини като след война, сажди, прахоляк и мирис на смърт. Единствените хора по улиците са пожарникари, полицаи и експерти по транспортирането на опасни товари, които се чудат как да обезопасят района. Така се събуди Хитрино след апокалипсиса в събота, когато товарна влакова композиция дерайлира в центъра на селото и една от цистерните с пропан-бутан се взриви. 7 души – 3 жени и 4 мъже, бяха изпепелени на място, 30 бяха ранени. Състоянието на 6 от тях все още е критично и лекарите в Шумен и Варна се борят за живота им. Вчера стана ясно, че има и осма жертва. 12 цистерни по 40 тона всяка лежаха вчера на релсите в Хитрино. 9 от тях са с полипропилен за Румъния, 3 – с пропан-бутан за България.

Операцията по източването им трябваше да започне в 7 часа. Но бе отложена заради теч на газ от две цистерни. Първият теч е бил установен още през нощта в неделя. “Снощи имаше теч от една от цистерните. Имаше и контролиран факел, който колегите от пожарна безопасност поддържаха, така че да няма обгазяване”, съобщи вчера сутринта след заседанието на кризисния щаб в Хитрино главният секретар на МВР Георги Костов. Нощният студ помогнал много. Факелът угаснал. Но сутринта – с повищаването на дневните температури, ситуацията станала критична. Течът се подновил, появил се втори – от друга цистерна. Има реална опасност от обгазяване, обяви МВР шефът в оставка Румяна Бъчварова. Тя уточни, че работата по източването на цистерните и обезопасяването на района е започнала, но предвид усложненията ще тече много бавно, за да се избегнат рисковете.

Бедствено положение обяви областният управител на Шумен Донка Иванова. А МВР излезе с апел към гражданите да не се опитват да минават през полицейската блокада на Хитрино, защото има потенциален риск за живота им. Електричеството в селото бе спряно. Бензиностанциите бяха затворени. Цяла сутрин усилията на спасителните екипи бяха насочени към това да няма никакви условия за искра. Само една би взризила всичко като бомба.

Газът ще бъде замразяван и трошен на парчета, за да няма възможност за взрив, обясняваха експертите. На мястото на трагедията пристигна машина с течен азот. Тук са най-добрите специалисти на МВР и външни газови експерти доброволци, които рискуват живота си в момента, каза още Георги Костов. Първата цистерна с 20 тона опасен газ вече бе претоварена, съобщи към 16 ч вчера премиерът в оставка Бойко Борисов. Операцията може да отнеме до 10 дни. Няма да бързаме, за да не рискуваме живота на хората, каза той. Борисов обясни, че сутрешният на газ е бил спрян с “пенна възгавница”.

Източването на една дерайлирала цистерна трае 2-2,5 часа, а те са 12, така че 48 часа няма да стигнат, уточни по-късно и транспортният министър в оставка Ивайло Московски.
Вчера сутринта е извършен и щателен оглед по къщите. Оказало се, че някои от каменните настилки в домовете са нагрети. Затова са били обработени с пяна от пожарникарите, за да няма дурги инциденти, съобщи МВР.

10 дни село Хитрино ще остане под ключ. Първоначалните очаквания, че хората ще могат бързо да се завърнат по домовете си, не се оправдаха. “Възможно е в следващите 10 дни да няма достъп до Хитрино”, обяви губернаторът Донка Иванова, позовавайки се на данни от главен комисар Николай Николов от главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране