15.02.2016 | 20:31
Странни ситуации и други лупинги
Тежък артилерийски обстрел в сутрешния блок на БНТ

Водещ, БНТ: Знаехте ли, че ваши колеги от ГЕРБ, депутати, имаха депозити в КТБ?

Десислава Атанасова, ГЕРБ: За някои знаех, за други не, но мисля че са трима или четирима, което на фона на всичко останало, което видяхме, мисля, че е пренебрежимо малко.

В-щ: А за парите на ДСБ? Доколко наясно бяхте като част от коалиция с ДСБ, че те имат 2,4 милиона, поне според данните на синдиците?

ДА: Всъщност, средствата на ДСБ така или иначе беше ясно, че са в тази банка.

В-щ: Очаквахте ли да са чак толкова много?

ДА: Не очаквах да са чак толкова много. Ако те са от партийна субсидия, започвам да се питам откъде е тя, тъй като избирателите на ДСБ не са чак толкова много. Може би са от дарения, не знам. Те трябва да си докажат произхода на средствата. Тук друг факт буди притеснение, че истината не беше съобщена в момента, когато се говореше много за КТБ и то от партийното ръководство и централа на ДСБ. За мен този факт е по-притеснителен, защото смятам, че избирателите много рядко прощават лъжата.

В-щ: То по-скоро не е лъжа, прикриване на истината май е в случая.

ДА: Добре. Да. Прикриването на истината е другата може би формула на злоупотребата с доверието на българските граждани. По-коректно беше тази седмица, когато излезе информацията, някой от ръководството на ДСБ да намери време, а не може би само да се готви за президентски избори, да обясни каква е цялостната ситуация. Аз помня една пресконференция преди да бъде съставено правителството именно дадена от ръководството на ДСБ с конкретни мерки по отношение на КТБ и със заявката пред медиите и пред цялото ни общество, че те нямат средства в тази банка. Ако помните, когато се създаваше комисията за КТБ имаше две номинации. Едната номинация беше на г-н Радан Кънев за неин председател. И тогава щяхме да бъдем в още по-странна ситуация, ако още той ръководеше тази комисия, дали нямаше да я води в конфликт на интереси. Така че НС е взело разумното решение в онзи момент.

В-щ: Вкарахме ДСБ в разговора. С тях можем да минем и към вота на недоверие, който БСП и ДПС вкараха миналата седмица. Те обявиха, че ще подкрепят правителството – тъй като вотът е срещу министър Москов, който е от тяхната квота, макар и да са в опозиция. Вас лично има ли нещо, което е в здравната реформа на министър Москов, което ви притеснява?

ДА: Ние от парламентарната група на ГЕРБ утре каним министър Москов на изслушване по отношение концепцията му за електронна идентификация на българските граждани и вземането на пръстов отпечатък при посещение в лечебно заведение или в здравно заведение и аптека. Това не е само притеснение на нашата парламентарна група, разбирам. Разбирам, че Български лекарски съюз също се противопоставят срещу това, но по-важното е, че това е притеснение на милиони български граждани, особено в малките населени места, където аптеки не функционират, притеснение на българските пенсионери, които нямат възможността да пътуват до по-големите населени места, не само финансовата, но и физическата такава… Аз считам, че пред мнозинството не стои изобщо заплаха от падане на правителството и знаете, че вотът на недоверие трябва да събере гласовете на опозицията, за да успее. Надявам се, че ДСБ, въпреки че са се определили като опозиция, ще подкрепят министър Москов, защото иначе изпадаме в съвсем странна ситуация. И без това е доста комично някой да е в управлението на Реформаторския блок, който е партньор на мандатоносителя, а в същото време да е в опозиция… Но тази тема, така или иначе, едва ли сега може да бъде изчерпана. Вероятно ще ставаме свидетели и на други политически лупинги по приближаването на президентските избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране