24.02.2015 | 15:08
Страсбург осъди България заради „Атака“
Вели Караахмед получава 3000 евро за преживяното пред софийската джамия през 2011 г.

Европейският съд за правата на човека осъди България, че не е разследвала ефективно нападението на симпатизанти на “Атака” срещу софийската джамия през май 2011 г.

Вели Караахмед (39 г.), който е бил на молитва по това време, ще получи 3000 евро за морални щети и 4668 евро за съдебни разноски. Само той е имал волята и търпението да съди държавата за инцидента, при който 100-150 атакисти щурмуваха джамията “Баня башъ”, подразнени от силния звук на говорителите по минарето.

Полицията, която предотврати разрастване на насилието, образува три дознания. Първите две приключиха без обвинения срещу никого. По третото разследване бяха обвинени седмина, но няма информация някой да е осъден. Градската прокуратура също образува следствено дело, но и досега не е отправила обвинения срещу никого.

Вели Караахмед се оплака, че реакцята на властите както по време на демонстрацията, така и след нея е била неадевкватна. Това според него е нарушило правата му по чл. 9 (свобода на мисълта, съвестта и религията). Съдът в Страсбург реши, че е прав. Решението не е окончателно и държавата може в тримесечен срок да поиска разглеждане на казуса от Голяма камара, но вероятността да бъде допуснато до нова процедура е нищожна, защото казусът не е прецедент в Европа и не изисква специално тълкуване от разширен съдийски състав.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране