22.01.2016 | 0:01
Сценарий и режисура в институционалното взаимодействие на институциите

Водещ, БНТ: Усещането на обществото и това, което се коментира в последните дни, е, че има „режисьори” и „сценаристи” във ВСС. Знае ли се кои са те?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не бих могъл да ги посоча, но това, което е изключително важно да се знае, е, че ние имаме много ясна позиция от ПГ на ГЕРБ – ще подкрепим всички предстоящи законодателни промени, които ще бъдат изработени от Министерство на правосъдието… А знаете, че в диалог с Европейската комисия можем действително да подобрим състоянието на нашата съдебна система и разбира се, всичко това, което е в секторните политики като мониторинг от страна на Европейската комисия.

В-щ: „Човек на Борисов” – така беше определен Димитър Узунов, който вчера беше избран за представляващ ВСС.

ЦЦ: Разбира се, че във всичките тези години, участвайки в политиката, премиерът Борисов – вече като втори мандат – знаете, че много са спекулациите, когато възникне някакъв проблем, винаги да се припише, че това е приближен или близък на Борисов, а в много от случаите Борисов дори не се е срещал или пък е имал само протоколни разговори, които са свързани с институционалното взаимодействие между институциите, които се представляват.

В-щ: Защо обаче премиерът не иска да каже от кого е получил SMS-а, който го информира за работата на ВСС?

ЦЦ: Не мога да коментирам, но разбира се, че не смятам, че това е най-важната тема в обществото, защото премиерът има ежедневно толкова много задачи. Виждате, че само в последните няколко дни имаше изключително важни посещения, важни форуми, на които той участва, както с бизнеса, с представител от Еврокомисията в лицето на Хан, който е и заместник-председател на Европейската народна партия, също така и помощник-държавния секретар на САЩ. И това, което в момента се цели, е да се отклони правата линия, в която беше начертано като управленска програма на сегашното правителство с коалиционното споразумение, което беше подписано преди една година. Защото нека да си припомним вакуума и кризата, в която беше изпаднала България 2013-2014 г. Знаете, че в подобен сценарии влязохме в края на 2012 – началото на 2013 г. И какво се случи, след като се постигна това, което бяха заложили, ако приемем, че има някакви сценаристи? Това, което се случи, е, че държавата се отдалечи от единствения възможен път – това е европейският, и ни вкараха в една конфронтация вътре в българския парламент, което е недопустимо на база и слогана, който има отпред пред Народното събрание.

В-щ: Назовете ги – кои са тези хора?

ЦЦ: Кои? За сценаристите ли? Аз казах: предполагаме, че ако има някакви сценаристи, те са тези, които правят тези неща.

В-щ: Пак да се върна на SMS скандала. Единственият човек, който твърди, че е изпратил SMS на Бойко Борисов, е Яне Янев – само той го твърди. Вярвате ли, че наистина е той?

ЦЦ: Аз, като председател на парламентарната група, и парламентът или политиците не са разследващ орган, така че можем само да предполагаме. Но не смятам, че това е нещо, което трябва да бъде дискутирано… Но явно може би подобни теми, когато се лансират в публичното пространство и те стават основен дебат, виждате, че и обществото има някаква потребност да разбере в детайли какво се е случило, и медиите търсят лошата новина, за да може действително пък да привлекат повече избиратели или повече зрители, които да могат да ги гледат. И може би затова и вашият сценарий или сценаристите, които в момента ви казват как да протече днешният дебат, можем да предположим, искат да има някакъв интересен момент във всяко едно участие, за да може действително все пак да има в последствие анонси, които да се правят във всички новинарски емисии. Това е в добрия смисъл, не е нещо упрек към вас.

В-щ: Разбрах ви!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране