22.07.2015 | 11:21
Супермаркети ни пробутват варени яйца менте
Идват като салам с жълта сърцевина и бяла обвивка, режат ги в салатите

На българския пазар в продължение на година се продава заместител на варени яйца. При търговците пристига под формата на палка салам, а те я режат на шайби, обяснява БНТ.

Анна Тодорова открива “яйцата” в салата на голям супермаркет. Взела си зелена салата с яйца от топлата витрина. Изяла я, след 45 минути получила силни стомашни болки. През деня не била яла нищо друго, затова решила, че проблемът е от яйцето.

Оказало се, че “яйцето” не е точно яйце, а заместител. Заместителят има шуплест вид, а вкусът му е неопределен. На външен вид шайбите са еднакви по диаметър с истинско варено яйце, но жълтъкът не се отделя от белтъка. Въпросният заместител пристига в магазините подобно на салам палка с жълта сърцевина и бяла обвивка, която се реже на шайби.

“В момента няма нарушение при собственика на търговската верига, защото колегите не са открили нарушение”, коментират от Българската агенция по безопасност на храните. Те са проверили салатите, има заместител на яйце и е било обявено коректно алергена “яйца”. На етикета обаче не е изписано, че салатата съдържа заместител, което е нарушение.

Такива палки “яйца” могат да се поръчат само от фирми, занимаващи се с консумативи са хранителната и месната индустрия. Ако клиентът е физическо лице, поръчката се отказва. Цената не се обявява на непроверени лица.

По документи палките идват от Германия. Съдържат нишесте, сол и 96% яйца. Технологията на производство не е известна. От БАБХ твърдят, че ще продължат проверката по случая. Иначе търговецът го грози глоба от 500 лв. до 1000 лв. заради неправилно етикиране.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране