29.08.2022 | 11:01
Търсят кой финансира бежанците, предизвикали трагедията в Бургас
Прокурор Мария Маркова разкри, че ще изисква експертизи на мобилни им телефони, търсят и документи за Омар в Сирия

Прокуратурата ще се опита да изясни връзките на тримата подсъдими сирийци, които предизвикаха жестоката катастрофа в Бургас, при която загинаха двама доблестни полицаи, с хора извън страната или в България, каза пред Нова телевизия Мария Маркова.

Дамата, която е ръководител на Районната прокуратура в Бургас, уточни, че това са тези, с които задържаните след смъртта на Йордан Илиев и Атанас Градев са общували и са им изпращали средства. Те са им обещавали пари за изпълнението на поставената задача, поясни тя.

„Ролята на всеки един от тях е установена с първоначалните следствени действия, за които са им предявени обвинения. Оттук нататък дали ще има привлечени други лица към наказателна отговорност предстои да бъде установено”, допълни прокурорът.

Все още не е изяснена възрастта на Омар, който е шофирал автобуса, но е в процес на установяване, тъй като сега имаме само данните, представени от характеристичната справка от приемния център в Харманли, добави тя.

„Днес чрез МВнР ще бъде осъществена връзка с посолството на Сирия, за да бъдат изискани официалните му документи, ако има такива в държавата. Ако не бъдат намерени подобни сведения, ще бъдат предприети действия по установяване на възрастта чрез назначаване на съответните съдебни експертизи, необходими за фактите и обстоятелствата относно годината му на раждане”, обясни Маркова.

Към момента тя посочи, че няма данни тримата задържани сирийци да са участвали в предишни нелегални превозвания на бежанци. „Това не е невъзможно, предвид, че Ахмад е бил от по-дълъг период в страната. Възможно е фирмата, за която твърди, че му е легален бизнес, да е просто привидна”, каза още ръководителят на Районната прокуратура в Бургас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране