21.07.2015 | 16:31
Тъстът на Данчо Ментата събира по 4 лв. вход за плаж
Йордан Цонев не носи отговорност за никого, освен за себе си и семейството си, заяви депутатът от ДПС

Всички туристи, решили да ходят на плаж в местността Силистар, са принуждавани да плащат незаконна такса от 4 лева за вход.

Парите обаче се събират не от концесионера на плажа, а от собствениците на земеделските земи в местността. Това е констатирала проверка на община Царево, съобщи кметът на градчето Петко Арнаудов. „Става въпрос за незаконна дейност, която не се контролира от НАП и съответно не се плащат данъци“, обясни той. Арнаудов посочи, че най-крупен собственик там е Георги Якимов – тъст на депутата от ДПС Йордан Цонев, който е повече известен като Данчо Ментата.

Единственият път, който води до плажа на Силистар, минава през имотите на Якимов и на още няколко собственика. При подобни проверки преди три години служителите на общината са заварвали самият Якимов да къса билетчетата, но сега към системата за събиране на пари за вход се били присъединили и останалите земеделски собственици, та се редували, обясни пресаташето на общината Жулиета Щерева.

Йордан Цонев заяви пред в. „Сега“, че не може да носи отговорност за тъста си. „Напишете, че Цонев не носи отговорност за никого, освен за себе си и семейството си“, каза той. „Те са се споразумели всеки ден един от тях да стопира автомобилите на пътя. Оттам на ден преминават по 400 коли, което си е чист необложен приход от 1600 лева. Изградили са и незаконен паркинг. Когато отидохме да проверим на място, дори и от нас поискаха пари, защото бяхме със старата общинска кола и не ни познаха“, каза Щерева.

Силистар попада в защитения парк Странджа, а терените около плажа са едни от последните незастроени по Черноморието. Свободният достъп до морето е регламентиран от Закона за защитените територии. Там пише, че собствениците и ползвателите на земи в защитените местности не могат да ограничават движението по пътищата и маркираните пътеки, минаващи през имотите им.

Въпреки че вече трета година община Царево констатира едно и също нарушение, не само че никой не е подведен под отговорност, но дори и нарушителите са се увеличили. Кметът Арнаудов се оправда, че няма правомощия да налага наказания, но щял да сезира Комисията за защита на потребителите. Той все пак обеща да отпусне средства за изграждане на нов път до плажа, който да заобикаля имотите на Якимов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране