18.03.2024 | 12:32
Театърът на ГЕРБ приключи: Габриел прие мандата за кабинет
Кандидат-премиерът доведе със себе си при президента Николай Денков и Кирил Петков

Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Мария Габриел. Тя го прие, но не даде конкретен отговор дали ще имаме правителство или политическите преговори са се провалили. Тепърва обаче се очакват новини от президентството – Габриел помоли за разговор президента при закрити врата. Очаква се след това да сподели каква е политическата ситуация.

Габриел доведе на срещата с държавния глава досегашния премиер и неин бъдещ вицепремиер Николай Денков, както и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Това изглежда като знак, че двете политически сили са постигнали разбирателство след вчерашния си сблъсък.

Снощи настъпи криза в преговорите между двете формации. Най-напред Мария Габриел обвини ПП-ДБ, че отказват да направят ГЕРБ-СДС равностоен партньор в управлението. В отговор десните заявиха, че герберите не желаят да приемат проекта на споразумение, изготвен съвместно от преговорните екипи, и призоваха за личната намеса на герберския водач Бойко Борисов.

Къде се намира ДПС?

Сутринта се разбра, че има сериозно разминаване между политиците за ролята на ДПС в цялата история. „Колегите искаха да има рестрикция и ограничение с евроатлантическото мнозинство, но това ни притесни, че даваме място на ДПС. Не искаме на ниво споразумение една партия да бъде с гарантирано място на масата“, разказа Кирил Петков пред bTV. Така твърдеше, че движението няма да бъде част от мнозинството, както беше досега.

Малко по-късно обаче шефът на ДПС Делян Пеевски направи коментар във Фейсбук, който беше точно в обратната посока. „В петък проведох разговори с ПП-ДБ за съгласуване на текстовете, които касаят квалифицираните мнозинствата и заедно изработихме много добри текстове, които бяха одобрени от ГЕРБ. От това съгласие ще произтекат най-важните реформи, които започнаха с промените в Конституцията – реформата на съдебната система и борбата с корупцията“, обяви той. И призова герберите и десните да признаят, че са коалиция, да се разберат за правителство и ще получат подкрепата на неговата партия.

Ето и министрите, които най-вероятно ще влязат в новия ротационен кабинет:

Мария Габриел – премиер и министър на външните работи,

Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси,

Асен Василев – министър на финансите,

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи,

Андрей Цеков – министър на МРРБ,

Деница Сачева – министър на труда и социалната политика,

Христо Гаджев – министър на отбраната,

Атанас Славов – министър на правосъдието,

Катя Панева – министър на здравеопазването,

Кръстю Кръстев – министър на културата,

Ивелина Василева – министър на околната среда и водите

Кирил Вътев – министър на земеделието

Росен Желязков – министър на иновациите

Жечо Станев – министър на енергетиката

Богдан Богданов – министър на икономиката

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Зарица Илиева – министър на туризма

Димитър Илиев – министър на спорта

Красимил Вълчев – министър на образованието

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране