12.03.2016 | 0:29
Тед Кочев получава българско гражданство
Българинът иска да преподава в НАТФИЗ

Холивудският режисьор с български корени Тед Кочев получи вчера „Златен век“ – звезда от министъра на културата Вежди Рашидов и обяви своята готовност да преподава в Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Вежди Рашидов връчи на госта и оригинала на предложението на МК да му бъде дадено българско гражданство. Предишната вечер, при откриването на „София филм фест“, Тед Кочев получи Наградата на София на Столичната община. „Получавал съм най-различни награди, но тези са ми най-скъпи“, заяви Кочев на церемонията в МК, говорейки ту на български, ту на английски език.

Той се извини, че годините зад граница са дали отражение върху езика му, но обяви, че не е забравил корените си. Роденият в Канада през 1931 г. в семейство на български емигранти Величко Тодоров Цочев си спомни, че докато е бил дете, всички вкъщи говорели на български, а на празници слушали българска народна музика, играели хора и ръченица. „До ден днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома – като българи“, разказа той.

Режисьорът съобщи, че планира да снима в България филм за събитията у нас през 30-те и 40-те години на миналия век и по-конкретно за цар Борис III и спасяването на българските евреи. Имам много хубав сценарий, сега търся пари, каза той. Министър Рашидов заяви, че „тази година парите не стигат, но за догодина ще направим всичко възможно да се изпълни изцяло Законът за филмовата индустрия в частта му за субсидиране на нови филми“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране