01.07.2020 | 14:47
„Тихо и отзад“, ДПС помогна на ГЕРБ за паралелната НСО
И „Воля“ на Марешки, както обикновено, удари рамо на управляващите

Ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за МВР очаквано бе преодоляно от парламента. Държавният глава оспори приетите разпоредби, с които на Министерството на вътрешните работи се възлагат функции за охрана на лица.

Според критици на поправките, целта е да се създаде паралелна на Националната служба за охрана (НСО) структура за пазене на хората от властта.

Известно е, че НСО е под шапката на президента, който обаче е в конфликт с премиера Бойко Борисов и с главния прокурор Иван Гешев.

След около два часа дебати, законовите поправки бяха гласувани на трето четене и със 136 „за“ и 59 „против“ ветото на президента бе преодоляно.

Това стана и с помощта на уж опозиционната ДПС. Те в случая действаха „отзад и тихо“, както се изрази Бойко Борисов за тях наскоро. Хората на Доган и Пеевски не участваха в дебата, но подкрепиха Борисов и гласуваха срещу Радев в подкрепа на „паралелната НСО“.

Основният спор бе между ГЕРБ и БСП. От партията на Бойко Борисов отхвърлиха твърденията, че се създава паралелна НСО. От БСП отговориха, че текстовете на поправките са твърде общи и трябва да се конкретизират.

Павел Шопов от „Атака“ обясни, че позицията на неговата партия е принципна срещу НСО, която била ненужна служба – наследник на УБО от комунистическия режим.

Веселин Марешки от „Воля“ също удари рамо на управляващите. Той се пошегува, че не знаели кой бизнесмен е пратил есемес на Румен Радев с искане да наложи вето. Това явно е препратка към последната атака от страна на прокуратурата спрямо Радев, свързана с пускането в общественото пространство на серия от текстови съобщения между разследвания бизнесмен Пламен Бобоков и секретаря на президента Пламен Узунов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране