19.01.2016 | 20:07
„То“, „АЗ“ и „Свръхаз“: Психологически анализ с нож на гърлото
Структурен модел на психиката по психоанализа на Зигмунд Шломо Фройд

19 януари 2016. Бойко Борисов на бизнес форум:

…Разбира се, ние минахме през тежки периоди, които не знам вие дали сте ги усетили или не. Но особено във времето, в което – и това между другото съм го изнасял на Европейската народна партия, даже съм правил психологически анализ на президента на Турция и на президента на Русия. Това беше времето, когато г-н Путин и г-н Ердоган откриваха в Москва най-голямата джамия, а в Анкара прекроиха цялата газова и енергийна карта на Балканите… За да бъде наказана България за това, че беше истински лоялен евроатлантически член и спази правилата на ЕК… Сега, когато е сблъскаха двамата титани, от нас се иска или да заявяваме, че сме проруски, или протурски. Не, ние нито сме проруски, нито сме протурски. Ние като държава имаме своята ясна евроатлантическа политика и искаме да имаме добросъседство с нашите съседи. И се надяваме, че те също го разбират и трябва да спазват тези правила. Но само ви напомням през какво сме минали. Под какъв натиск съм бил подложен през това време – ако щете, и публичен. Щото от Анкара ни казаха: България загуби всичко. От Анкара. В присъствието на двамата президенти.

…Всичко това, което го говориме, е много крехко. Много крехко – и има своите граници. Ако си спомняте как политически ние атакувахме предишното правителство, то беше в 4-5 сфери. Спрени еврофондове – сега усвоени 96%-97-8-9%; висока безработица – сега падна под 10%; спрени инфраструктурни проекти – успяхме всичките да ги приведеме в ред; тогава митницата дори нямаше началник – сега близо 3 млрд. събрани пари от контрабанда. Е, всичко това трябва ли да го захвърлим?

Добре, ако го захвърлиме, какво следва? Ето вие сте бизнесът – посъветвайте ме. Президентът, предполагам, не му се прави за трети път служебно правителство. Три месеца. Избори. Но този път няма да се направи лесно правителство. С цялото ми уважение към политическите партии – да го имат предвид. И дори, понеже много пъти съм бил привързван към кръга „Капитал“ – че правителството ми го правило кръгът „Капитал“. Аз към вас освен уважение и критика от вас друго не съм видял… Похвалите утре ще ги напишете в „Капитал“, може би с кавички. Нищо трябва да се измисли в тая посока. Но от тази трибуна мога да кажа, че взаимно сме се уважавали и че само са ни критикували. Но това не значи, че от тази трибуна не мога да кажа това, което целият бизнес, който е дошъл тука, го интересува. Какво следва? Месеци на съставяне на правителство. Гарантиран провал за това правителство, че няма да стане, защото – многократно съм казвал – с ДПС в управление няма да ме видите, но в опозиция – да. Тези, които искат вот на недоверие сега или са против правителството – БСП, ДПС, „Атака“, ДСБ. Шансът им е и искат да ни свалят – добре. Свалят ни днес. И утре те трябва да направят правителство. Ще ми е много интересно да ги гледам как ще направят правителство. Защото те на мойта порта няма да почукат. А и да почукат, няма да им отвори никой.

…Нима не мечтаехме да имаме метро? Нима не мечтаехме да имаме магистрали? Нима не мечтаехме за всичко това, което имаме? За години се е променило. Това, което други държави го правят 15-20 години, ние, загледани в нас си и само да извадиме негативното, колко всъщност в положителен план се е променила държавата. Това е факт и вие го виждате. Така че от името на правителството мога да ви кажа, че до последно ще се бориме за тази стабилност и ще я отстояваме. Готов съм и на всекъв друг вариант. Между другото, след това пък следват президентски избори октомври. Сиреч никакъв шанс партиите да седнат да говорят разумно. Никакъв шанс. Сиреч война до поне догодина по това време. Така че всеки, когато вади ножа, трябва да знае, че и от нож се умира. Ние ще стоиме. И вчера моята партия беше изключително нервна и готова да влезе в тази кал, в която искат да ни… Така че от наша страна имаме желанието да работим за страната – и го правим. Приемаме съвети, приемаме критики. Оттук нататъка въпросът е – всека една нация си избира какво да прави.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране