10.07.2023 | 11:36
Ток за Перник – с разклонител от София?
Инвестиционна предвидимост нулева, алтернатива също

Близо 200 милиона евро е инвестиционната програма на Топлофикация Перник за преминаване към чисто производство, като част от плащанията по нея вече са направени. Първите 3 газови когенерации на филандската Варцила с мощност 21 МВтч , които целят заместването на въглищата в микса са факт. Още 2 газови когенерации с мощност 20 МВтч се монтират на площадката на Топлофикация Перник, които ще влязат в експлоатация следващата година.

Ако изтеклата информация за тайното предоговаряне на ПВУ се окаже вярна, Топлофикация Перник може да попадне под ножа на правителството и да бъде затворена на средата на изпълнението на инвестиционната програма.

Според информация от дружеството почти 100 милиона евро са вече платени са 5-те газови когенерации и съпътстващата инфраструктура. Останалите още около 80 милиона евро инвестиции за изграждане на инсталация за произвоство на електрическа и топлинна енергия чрез генериране и изгаряне на биогаз с мощност 7Мвтч, както и изграждане на нов топлоизточник – газова и парна турбина с мощност 30Мвтч на американската General Electric, предвидени съответно да стартират 2024 и 2025 година също са в напреднала фаза.

Подобна непредвидимост е лош сигнал за чуждите инвеститори в България. Ако Топлофикация Перник има намерение да изпълни европейската директива за декарбонизация и видимо показва усилия и огромни инвестиции в тази посока, закриването и би било напълно нелогично. Отоплението на парно е доказано най – добрият начин за екологично, ефективно и социално поносимо отопление не само у нас, но и в цяла Европа. Освен това градът не е оразмерен да понесе отопление на електрическа енергия. Изграждането на нова електропреносна мрежа или усилването на съществуващата означава разкопаването на целия град за десетилетие. Междувременно перничани ще трябва да ползват ток с разклонител от София например.

Абсурдното посягане на топлофикационните дружества поставя в тежка ситуация домакинствата. Още повече, че предстои въвеждането в действие на още една европейска директива – тази за излизането на физическите лица на свободния пазар. В пъти по – високите сметки за електрическа енергия ще станат твърде непосилни за работещите в градовете с най – високи работни заплати, а за по – малките общини ще бъдат застрашаващи.

Алтернативата остава обръщане на поглед назад към отопление на твърди горива, което замърсява в пъти повече въздуха в градовете.

Без алтернатива на отоплението и без предвидимост на инвестициите за топлофикация правителството предприема ход за затваряне на централи, ако се окаже вярна новината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране