27.10.2017 | 0:01
Това, което имаме като национално бедствие
Защо се сполетя?!

Виктор Николаев, НТВ: Добро утро на Цветан Цветанов – основна фигура в управлението. Да започнем първо от вашето впечатление от ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧИ КАТО БЕДСТВИЕ.

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Г-­н Николаев, последните години в много от действията, които се предприемат не само от българските власти, но от всички власти от целия свят, е на база прогнозата, която имат метеорологична, за това, което предстои да се случи. И вие всички сте свидетели – това, което се случи в Съединените щати, как една седмица преди това се евакуираха хората, за да може действително да се избегнат жертвите, които биха могли да бъдат дадени в едно бедствие. В цяла Европа през последните месец също станахме свидетели както на пожари, така също на обилни валежи, където се предизвикаха, имаше и много жертви, които бяха дадени. Аз не бих искал това да бъде използвано като оправдание…

ВН: И аз.

ЦЦ: …но все пак трябва да знаем, че метеорологичните условия са предпоставка за възникване на подобни бедствия.

ВН: Предпоставката е едно, реакцията при възникването на подобно бедствие е второ.

ЦЦ: Първо искам да кажа, че кодът, който беше подаден, беше жълт, а всички ние станахме свидетели, че валежите достигнаха до 170 литра на кв. м, на места имаше по 200 литра на кв. м. (…)

ВН: Кой не е изпълнил предписанията (за проблемните язовири)? Собственикът.

ЦЦ: Собственикът, който е на този водоем.

ВН: Общини, управлявани от ГЕРБ.

ЦЦ: В момента, понеже вие говорите за чисто организационната работа на държавата, вие видяхте, че и сега, и при всички останали бедствия, които имаше на територията на страната, държавата реагира веднага. И това, което в момента се прави, както кметът на Бургас – днес сутринта го слушах, – както и премиерът разпореди вчера да тръгнат към местата министърът на регионалното развитие и министърът на вътрешните работи, министърът на екологията и да могат на място да координират действията на съответните институции, които имат пряко отношение. (…)

ВН: Тоест според вас прогнозата за времето не е била точна, първо, и второ, каквото и да е състоянието на язовирите, не то е причина за бедствието в населените места?

ЦЦ: Винаги, когато се планират дадените решения на местна и на изпълнителна власт, и разбира се, призивът към гражданското общество и гражданите, които живеят в тези населени места, е на база прогнозата, която се получава. В момента говорим за жълт код, вие видяхте, че всичко това, което се сполетя в района на Бургаска област, трябваше да има червен код.

ВН: Да, в един момент се разсъждаваше дали има нужда от метеорологична служба. Очевидно ситуациите доказват, че има.

ЦЦ: Има нужда. И това е една от важните служби, която може да подпомага за по-­адекватното поведение на всички институции, които имат пряко отношение, и да бъде информирано населението за последствията от евентуалния циклон, който преминава.

ВН: Добре, според вас е направено максималното, особено след трагедията като реакция?

ЦЦ: В момента знаете, че на място са всички тези министри. Нашите народни представители, които са от Бургаски многомандатен избирателен район, също са на място, доколкото знам, и колегите от БСП също са на място, за да може действително в тази информация, която съберат и те, да може действително да захрани всички компетентни институции и органи, които могат да съдействат за по­-бързото ликвидиране на последствията от тези бедствия. (…)

ВН: …Разчитаме на следващото гостуване скоро. Голяма част от въпросите бяха свързани с бедствието, в новините продължаваме да следим ситуацията.

ЦЦ: Само ако ми позволите първо да изкажем съболезнования на семействата от последствията от бедствията, и същевременно пък да поздравим всички тези, които днес празнуват своя именен ден.

ВН: Да, така е, Димитровден е. Благодаря ви много. Цветан Цветанов ни беше на гости.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране