07.04.2017 | 4:13
Тръмп обмисля военен отговор на сирийската химическа атака
Пентагонът отдавна има опции за удар срещу химическия арсенал на Сирия и е предоставил тези опции на администрацията, твърди официален източник на администрацията

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред членове на Конгреса, че обмисля военен отговор на сирийската химическа атака, съобщиха източници, цитирани от Си Ен Ен.

Телевизията твърди, че според източниците й президентът още не е взел решение, но обсъжда с военния министър Матис възможните действия. Тръмп се доверява на мнението на Матис, твърди един от източниците.

Официален американски източник заяви пред телевизията, че “Пентагонът отдавна има опции за удар срещу химическия арсенал на Сирия и е предоставил тези опции на администрацията. Според източниците администрацията проучва реакцията на Русия, доколкото моментната геополитическа ситуация в Сирия е сходна с тази, която бе по време на Обама.

На 3-ти април при удар срещу град Хан Шейхун в северозападна Сирия загинаха 72 цивилни, включително 11 деца. Предполага, че атаката е извършена с химическо оръжие, тъй като много от пострадалите се оплакват от типични за подобен вид нападения симптоми като повръщане, световъртеж, респираторни проблеми.

С какви военни възможности разполагат САЩ? Единият вариант са наказателни въздушни удари срещу сирийски военни обекти и дори срещу ръководството на Сирия, заяви пред CNN Джастин Бронк, специалист по военните въпроси от базирания във Великобритания политологически център RUSI.

Но пред тази опция има едно голямо препятствие – руските ВВС в Сирия и възможността Русия да контролира голяма част о небето над Сирия. Русия засили капацитета на военните бази в Хмеймим и Тартус. Тя разположи ракетните системи S-300 и S-400 за противоракетна отбрана, а също военни ескадрили.

Малко вероятно е Русия да позволи на САЩ да удари нейния съюзник. САЩ биха могли да използват “невидими“ самолети с технология стелт, за да избегнат засичане от страна от руската система за въздушен контрол, добави Бронк. Но според него това ще да бъде много сложен вариант заради ограничен брой самолети на разположение.

Ако все пак бъде взето решение за нанасяне на въздушни удари, мишените биха могли да бъдат военни складове, хангари със сирийски самолети или сирийски противовъздушната отбрана, каза Бронк. Но усложняващ фактор е, че руските специалисти могат да бъдат смесени със сирийските сили, предположи той.

Администрацията на Тръмп ще трябва да преценим дали е готов да рискува руски жертви, което може да доведе до ескалация на военните действия. С доминиращото руско военно присъствие в Сирия опциите на САЩ са ограничени, заяви Никълъс Бърнс, бивш зам-държавен секретар по политическите въпроси и професор по международна политика в Харвардския институт „Кенеди“.

Друга възможност са удари с крилати ракети от кораби в Средиземно море. Но такава опция не е достатъчно ефикасна по движещи се мишени и носи голям риск от отклоняване от целта и от цивилни жетви.

Друга опция е налагането на зона забранена за полети, предполага Бронк, но това зависи до голяма степен дали Русия ще я приеме.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране