05.10.2018 | 22:26
Трябва ни внос на работна ръка
Изправени сме пред срив на чуждите инвестиции, според Радосвет Радев

Дефицитът на работещи в българската икономика се изчислява между 120 000 и 150 000 души. За това е необходим внос на работници – от българската диаспора, филипинци или виетнамци. При всички случаи можем да бъдем успешни на пазари, които възнагражденията са по-ниски отколкото в България. Това обясни в предаването „Лице в лице” по bTV Радосвет Радев – председател на Българската стопанска камара.

Недостигът на квалифицирана работна ръка е темата на първото издание на „Лице в лице с бизнеса”на Цветанка Ризова.

Новата поредица е част от информационната кампания, насочена към създаване на мост между бизнеса и младите хора. Рубриката на предаването ще даде трибуна на бизнеса да насочи вниманието към проблемите, с които се сблъскват отделните браншове.

Изправени сме пред срив на чуждите инвестиции, според Радосвет Радев. „„Аджибадем” напуска страната, „Метро” също преразглежда позициите си в България. Имаме едно„знаме”, с което привличаме – това е плоският, както и образована и квалифицирана работна ръка и ниските възнаграждения. Това обаче вече не е вярно. Възнагражденията в България порастват, и то значително. Работната ръка също не е толкова квалифицирана”, обясни Радосвет Радев.

„Ще се внедряват агенти на ДАНС в стопанските структури – тези които са предприемачи, ще спрат да назначават нови хора, защото ще мислят че са агенти”, коментира Радев.

По думите му правителството и синдикатите са направили „съглашение” да направят максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева. Платецът на това нещо отсъства от сбирката, посочи Радев.

„Така се увеличена разхода за работодателя – някой прави сметката на друго място, на вас ви я носят само за да я платите”, обясни още той.  Радосвет Радев съобщи, че Асоциацията на българските работодатели обмисляме позиция по повод това решение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране