15.12.2017 | 20:05
Цацаров: Защо му е на Рашков да чете подслушани разговори?
Главният прокурор смята, че наблюдаващият прокурор има власт над Бюрото за контрол на СРС

Главният прокурор Сотир Цацаров мина в кръгова отбрана по темата за злоупотребите със специални разузнавателни средства (СРС), за които Бюрото за контрол на СРС го обвини преди седмица.

“Защо е нужно на членовете на бюрото да четат материалите, до които имат достъп разследващите и адвокатите. Защо му е на г-н Рашков да чете съдържанието на телефонните разговори?” С тези питания Цацаров отговори на журналистическите въпроси дали прокуратурата пречи на бюрото да си върши работата, както твърди шефът му Бойко Рашков.

В четвъртък Рашков посочи, че прокуратурата и ДАНС се опитват да попречат на три конкретни проверки дали има незаконно подслушване и следене. “В един от случаите става дума за противодържавно престъпление, което е било екзотично дори по тоталитарно време”, обяви Рашков. Той разясни, че сега деянието почти няма място в Наказателния кодекс. Въпреки това заподозрян за такова престъпление желае проверка дали е подслушван. “Вчера от него пристигна трета молба. Нищо не можем да му отговорим и вероятно ще изпратя тези материали на главния прокурор той да отговори, тъй като действително става дума за нещо много сериозно. ДАНС също отказват да дадат информацията”, разказа Рашков.

Обяснения за тези конкретни обвинения не се чуха. Цацаров обаче подчерта, че не е работа на бюрото “да любопитства” какво са си говорили обвиняемият и свидетелят, защото по закон достъп до веществените доказателства, т.е. до свалените записи, имат разследващите и прокуратурата. Всеки друг достъп се разрешава от наблюдаващия прокурор. “Това е по закон, а не защото Цацаров го е измислил”, обобщи той.

От бюрото наскоро разказаха пред “Сега” за случай как човек е бил следен 3 месеца, за да бъде установена личността му. Проверката на бюрото, когато били допуснати до доказателствата, показала, че още на първата минута от следенето личността била установена. Въпреки това обаче тайният способ на разследване бил прилаган цели 3 месеца. В това е и смисълът хората от бюрото да имат достъп до доказателствата, а не само до исканията и разрешенията за СРС.

В четвъртък Рашков обяви, че имало заповед на Цацаров от 20 ноември 2015 г., с която той забранявал на подчинените си да предоставят данни на бюрото, сред които са документите, на които се основава искането за използване на СРС, резултатите, получени в хода на прилагането им, получените веществени доказателствени средства.

Вчера Цацаров представи своята версия по темата. През 2015 г. Рашков информирал, че бюрото има методика за проверка. Цацаров два пъти му я поискал с писмо, но не я получил. Поискал я и от всички членове на бюрото. И пак никой не му я дал. “Твърдя, че май тази методика я нямат”, каза главният прокурор. Тогава получил писмо от Рашков, с което той му искал указанието към прокуратурите за проверките на бюрото. “Това указание е публично, ще го предоставя в парламента на всеки, който желае. В това указание изрично е записано, че на членовете на бюрото се оказва пълно съдействие, включително с достъп до документи и помещения”, каза Цацаров. “Как се сети сега Бойко Рашков, че точно това указание му пречи, след като 2 г. го прилага без никакъв проблем?”, попита още Цацаров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране