14.09.2016 | 20:28
Ценностите на Европа
Стъпка по стъпка

Галя Захариева, депутат от ГЕРБ, прочете от парламентарната трибуна декларация, части от която предлагаме на вниманието на публиката.

***

Галя Захариева: …ПГ ГЕРБ категорично осъжда акта на поругаване на европейското знаме и на знамето на НАТО, които бяха стъпкани публично по време на събора “Приятели на Русия” край язовир “Копринка”. Недопустимо е да се злоупотребява с чувствата на българските граждани по отношение на историческите събития за постигане на политически цели през 2016 г. Безцеремонното налагане на разединение сред българските граждани е неприемливо. Неуместно и безсрамно е българите да бъдат противопоставяни помежду си чрез използване на клишета, че който обича Русия, трябва да бъде срещу ЕС и НАТО. Безотговорно е историята да се обвързва с днешните международни отношения. България е част от демократична и справедлива Европа. Лепенето на етикети на тези, които имат различна интерпретация на историческите събития, и обвиненията в предателство към Русия са цинични и възмутителни. Противопоставяме се категорично на насаждането на антиевропейското и антинатовското говорене. Защото в трудните времена, пред които е изправена цяла Европа, ни е нужно обединение, а не популизъм и омраза. България е част от силна и обединена Европа.

Ние сме длъжни да поддържаме разбирателството и да съхраняваме ценностите на справедливост и солидарност, а не да насаждаме омраза и разделение. Днес повече от всякога трябва да се противопоставим на популизма и да се държим като достойна и отговорна страна – членка на ЕС. Защото само заедно можем да се изправим пред кризата на съвременна Европа. В цялата история на българския народ няма пленено или поругано знаме. И това е гордост за страната ни. След присъединяването на България към ЕС знамето на ЕС вече е и наше собствено. И седи редом до българското знаме. Ето защо този скандален акт, който се случи пред лидера на българската левица Корнелия Нинова и пред погледа на кандидата за президент ген. Румен Радев, издигнат от БСП, е възмутително. Независимо от политическите пристрастия и окраски ние заявяваме, че е абсолютно недопустимо злоупотребяването с благодарността на българския народ към тези, които в трудни моменти са помагали на страната ни. Кога бяха искрени ръководителите на БСП? Когато с ехидна усмивка мълчаливо подкрепиха цинизма на потъпкващите знамената на Европа и на НАТО? Или когато часове по-късно се сетиха да осъдят поругаването. Не е ли това проява на политическа шизофрения – въпреки националния интерес!

Грозно стъпканото знаме в присъствието на ръководството на БСП е поредното доказателство, че българската левица отказва да работи в интерес на гражданите и все по-често потъпква националния интерес на страната ни. Нищо не оправдава този цинизъм. Дори и безпринципната борба вътре в лявото! Мълчанието часове наред от страна на ръководството на БСП и на Румен Радев е унизително дори и за собствените избиратели и показателно за честта на един генерал. От 2007 насам ЕС инвестира безвъзмездно в България почти 25 млрд. лв. А до 2020 в страната ни се очаква да постъпи още по-голяма сума! България се развива благодарение на европейската солидарност.

Правителството на Бойко Борисов върна страната ни в единствения правилен път на развитие – европейския. Ето защо ние заявяваме, че няма да допуснем потъпкването на европейските ценности и символи. Това, уважаеми колеги, че БСП се провалиха при управлението на европейските фондове, не е оправдание за поощряването на антиевропейското говорене. Призоваваме присъстващите на вандалския акт представители на “БСП – Лява България” да се извинят публично на целия български народ и да се разграничат от поругаването на знамената на Европа и на НАТО. В противен случай вие открито насърчавате подобно поведение. Ние, уважаеми колеги, от ПГ ГЕРБ вярваме в паметта и мъдростта на нашите съграждани, които оценяват постигнатото и вярват в силата на обединена Европа. Младите хора са бъдещето на България. И те заслужават да живеят с истината за отминалите събития. Недопустимо е националният интерес да става жертва на популизма, защото повече от всякога страната ни има нужда от отговорни политици. България се нуждае от провеждането на реални политики, които да стигнат ефективно до всички, а не от празнословие и цинизъм. Ние вярваме, че страната ни трябва да се придържа към онези ценности, които ни обединяват и ни правят толерантни едни към други. Ценностите на Европа!

***

Nota Bene! По-късно Нинова и Радев укориха тъпкачите, които не бяха видели. А МИГNews не осъжда осъждането на варварския акт. Забавляваме се.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране