20.12.2017 | 0:01
Цирк! ГЕРБ се отказа от мораториума върху лекарствата
Спираме спекулациите, че онкоболни ще останат без лечение, обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов

12 дни преди мораториумът за плащане на нови лекарства от бюджета на здравната каса през 2018 г. да влезе в сила, от ГЕРБ най-накрая се решиха да го отменят. Това стана след серия протести, отхвърлено от управляващите вето на президента, разменени тежки обиди и измислен в последния момент алтернативен вариант за осигуряване на иновативни препарати.

“За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния (днешния – б.р.) Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК (който засяга мораториума)”, съобщиха от ГЕРБ, цитирайки председателя на парламентарната група Цветан Цветанов. Това ще стане, след като седмици наред от партията защитаваха предложения от здравната каса и здравното министерство мораториум, уверяваха, че нито един пациент няма да остане без лечение и без новите медикаменти и че забраната се налага, за да може да се осигури една година “бюджетно спокойствие” на НЗОК, през която да се приемат нормативни промени, с които да се затегне контролът при плащането на лекарствата от касата.

“Проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му. Въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК”, обяви Цветанов.

Съобщението от ГЕРБ дойде часове след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с Борисов и е поискала актуализация на бюджета на касата за догодина, с която да отпадне мораториумът. Актуализацията е нужна, защото законът за бюджета на касата вече излезе в “Държавен вестник” и е факт. “Разговарях с г-н Борисов, като му казах: “Единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно и сега актуализация на бюджета на НЗОК”, заяви лидерът на БСП. “Декларирам от името на ПГ на БСП, че сме готови на извънредни заседания, на нощни заседания, ускорени срокове, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК. Става въпрос за един текст – да отпадне Параграф 6 от бюджета и нищо повече”, посочи тя. “Г-н Борисов обеща да помисли, след това ми се обади г-н Цветанов и каза, че се събира ПГ, ще обсъдят нашето предложение”, каза Нинова.

Че забраната, касаеща в момента 32 нови лекарства за онкологични болести, астма, артрит, множествена склероза, може да се преразгледа, обяви Бойко Борисов ден след като парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев именно върху този текст. Вместо това обаче през уикенда се оказа, че от МЗ са измислили компромисен вариант – комисия да разглежда всеки отделен случай на пациенти, при които сега съществуващите терапии не действат и са показани именно за новите препарати. Идеята беше медикаментите да се плащат от бюджета на МЗ. След като се появи неяснота как именно ще стане това и няма ли да има големи забавяния при разглеждането на случаите, тъй като потенциалните пациенти, които биха кандидатствали, са 8600, от ГЕРБ най-накрая обявиха отмяната на забраната.

До коледната ваканция на депутатите остават 3 дни, а актуализацията трябва да мине по две четения в комисия и в зала. Ако мораториумът отпадне, и то в последния момент, без да има възможност да се променят други пера от бюджета на касата, догодина може да се наложи той да се актуализира за втори път. Засега очакваният разход за новите 32 препарата е около 40 млн. лв., но не е сигурно, че сумата няма да бъде надвишена. Проблемът с бюджета на касата за 2018 г. е, че за пръв път в него е предвиден по-малък резерв – за догодина той е едва 114 млн. лв., или 3% от бюджета. Досега резервът беше 10% и винаги отиваше за покриване на възникващите ежегодно дефицити при болниците и за лекарства. През 2017 г. например той беше 316 млн. лв., не беше достатъчен и касата ще приключи годината с малко под 40 млн. лв. дефицит. При значително по-малкия буфер за догодина бюджетът на касата може да стигне до актуализация.

2 коментара

  1. .Керпеден Пенчо каза:

    „Проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. По време на разговорите стана ясно, че ….–каза Цветанов.
    Сега вече стана ясно чия ръка трябва да се целува!

  2. Лукан каза:

    България е феодално владение на генерал-губернатора Бойко Методиев Борисов, дирижиращ вота на гербаджийските си депутати и на парламентарните мюрета от Опитомени патриоти.
    Каквото каже бащицата, това гласуват подопечните му народни представители. Ако им нареди да си сложат въжето, като едното нищо ще го послушат. Щото той е господарят им, не народът, който ги е избрал. Народът – кучета го яли.
    Но днес народът ще узнае горчива истина: в парламента има 126 дебили от ГЕРБ, Опитомени патриоти и „Воля“, които ще козируват на премиерската директива и ще гласуват против мораториума върху новите лекарства за раково болните. Същите тия 126 персони шест пъти гласуваха Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК и така наложиха смъртоносния мораториум върху животоспасяващите лекарства. И за да докажат собственото си нищожество, на 14 декември отхвърлиха президентското вето върху мораториума, водещ до крематориума.
    Същите тия 126 идиоти, които заливаха с помия опозиционните си колеги и защитаваха мораториума, утре ще си плюят на сурата и убедено ще говорят точно обратното. Щото така им наредил генерал-губернаторът, а думата му е закон, дори да е беззаконие.
    Дали не трябва Главният санитарен инспектор да обяви жълт код и въдвори 126 парламентарни калинки в софийския психодиспансер?
    Как ли ще гласуват утре слушкащите и папкащите дупетати на Симеонов, Сидеров, Каракачанов и Марешки, които яростно бранеха гербаджийския мораториум и кълняха опозицията?
    Що ли изобщо питам? Ще измъркат като пудел на каишка, ще оближат ръката, която ги храни и ще натиснат зеленото копче. Такава е волята на генерал-губернатора.
    На таквиз комшиите казват тъпигьоз и гьон сурат. В парламента с лопата да ги ринеш.
    Клета Българийо! Каква съдба те сполетя: Яхнали са те дебили, управлява те тиква!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране