24.06.2017 | 0:01
ЦРУ е разполагало с информация, че лично Путин е наредил да се помогне на Тръмп
Била е създадена и секретна група, която да потвърди сведенията и да изготви отговор, твърди „Вашингтон поуст“

Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) е разполагало с разузнавателна информация от миналия август, че лично руският държавен глава Владимир Путин е наредил провеждането на операция в помощ на Доналд Тръмп по време на президентските избори в САЩ миналата година. Това съобщава американският в. „Вашингтон поуст“.

Според изданието информацията е изненадала Белия дом и е поставила в трудна ситуация началниците на американското разузнаване, тъй като не са били сигурни как да реагират. Но заради увереността, че победата на кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън е сигурна и грижите около тогавашния президент Барак Обама, обвиняван, че самият той манипулира изборите, администрацията е изпратила предупреждение до Москва, но е решила да остави ответните мерки за след изборите, се казва още в материала.

В „Вашингтон поуст“ посочва, че още щом разузнавателната информация е била получена, Белият дом я е разглеждал като сериозна заплаха за националната сигурност. Била е създадена и секретна група, която да потвърди сведенията и да изготви отговор.

Тъй като агенцията не е могла да направи нищо във връзка с разкритията на „Уикилийкс“ за Демократическата партия и кампанията на Клинтън, фокусът на службите е бил насочен върху това дали Москва би могла да се намеси на самите избори от 8 ноември като хакне регистрационните списъци или машините за гласуване.

Заради притеснения, че ситуацията може да стане по-лоша, администрацията се е насочила към изпращането на предупреждения до Русия. Имало е най-малко четири – директно между президентите Путин и Обама, на ниво началници на разузнаване и на дипломатическо ниво. Според разузнаването този натиск е имал ефект и според него Москва е преустановила намерението си да саботира вота.

Властите във Вашингтон са били готови и с наказателни мерки спрямо Русия, сред които още санкции, информация, която би могла да компрометира самия Путин и кибератаки срещу руска инфраструктура. Но победата на Тръмп е променила отговора на САЩ. Вместо първоначалните планове Обама е изгонил от САЩ 35 руски граждани. Той също така е наредил да се поставят средства за извършване на кибератаки в руска инфраструктура, но „Вашингтон поуст“ посочва, че не разполага с информация дали Тръмп е продължил политиката на предходната администрация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране