29.06.2017 | 20:21
Цв. Цв. започна открита агитация за Ф-16
Производителят на "Грипен" обори нападките, че самолетът е стар модел

Скандалът с покупката на нов изтребител за армията достигна точката на открита агитация в полза на американските самолети Ф-16. Най-силният коз за това е, че натовските ни партньори са оборудвани с тях. В ролята на говорител влезе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който остро разкритикува намерението да бъдат закупени нови шведски бойни самолети “Грипен” вместо Ф-16 трета употреба. “Знаете ли колко военни мисии има “Грипен”? Зиро, или както е по-разбираемо – нула. А знаете ли колко имат останалите? Останалите имат поне 7-8″, изтъкна предимствата на US изтребителите Цветанов пред bTV.

Под негов натиск парламентът сформира в сряда временна анкетна комисия, която да проучи дали има корупция в процедурата по избор на шведските изтребители. Инициативата се прие като атака срещу президента Румен Радев, тъй като решението за “Грипен” бе взето от назначеното от него служебно правителство на Огнян Герджиков. Самият Цветанов заяви, че държавният глава е “защитил решението”.

Вчера обаче зам.-шефът на ГЕРБ вече бе на друго мнение – че не е обвинявал Радев в лобизъм. “Казваме, че могат да се направят подобни констатации на база на всичко, което може да се прочете в публичното пространство, в медиите”, измъкна се той. От думите му стана ясно, че основната цел на комисията ще бъде да открие защо кабинетът “Герджиков” е отстранил американския доставчик от класацията. “Искаме да знаем кога е взето решението, дали това е обвързано с изборите, които приключиха през март. Преди това или след това е взето решението за отстраняване на един от участниците. Искаме да видим каква е ситуацията в другите държави”, изреди Цветанов задачите на комисията. Но даде да се разбере, че ще се търси и корупционна схема в проведената процедура, тъй като имало съмнения за такива в Чехия и Унгария, които са сключили сделки с “Грипен”.

Цветанов се впусна в пространно изброяване на евентуалните предимства на Ф-16 пред шведския самолет. Основният му довод беше, че американският изтребител се ползва в 11 страни – членки на НАТО, три от които са наши съседи – Румъния, Гърция и Турция. А “Грипен” само от споменатите Чехия и Унгария. “Ф-16 са на основно въоръжение в държавите-членки на НАТО. От тази гледна точка, ако приемем, че ние сме член на НАТО, ние трябва да говорим и за бъдещо стратегическо партньорство”, заключи Цветанов.

Производителят на “Грипен” шведската компания “СААБ” отхвърли твърденията на бившия военен министър Бойко Ноев, че моделът, който България планира да закупи, ще бъде спрян от производство, тъй като е остарял. И заявиха, че комисията, която е одобрила тяхната оферта, е действала независимо. “Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. “СААБ” ще произведе нови изтребители Gripen C/D за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора”, обяви вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

1 коментар

  1. Керпеден Пенчо каза:

    От самото начало на “атаката” беше ясен произхода и.Ако някой не знае,нека да научи,че самолетите Ф-16 се произвеждат в Ески Шахир.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране