07.09.2017 | 12:05
Цветан Василев: Борисов и Пеевски бяха решили, че “Дунaрит” и активите на КТБ им се полагат
Ръководството на русенския оръжеен завод е станало жертва на "ченгесарски подход – правя ти проблеми, после ти ги решавам"

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.заяви, че “Дунарит” винаги е бил цел на тандема Борисов-Пеевски. Днес Би Ай Ти излъчи последната част от сензационното интервю на Люба Кулезич с банкера и съпругата му Антоанета Василева, която за първи път говори пред медия.

“Двамата (Борисов и Пеевски) бяха решили, че “Дунарит” им се полага. Той винаги е бил една от хапките. Бяха решили и, че им се полагат всички активи на КТБ”, посочи Василев.

Според него ръководството на русенския оръжеен завод е станало жертва на “ченгесарски подход – правя ти проблеми, после ти ги решавам”. Той бе категоричен, че срещу “Дунарит” е използван целия арсенал на държавата – данъчни, Комисия за запор на незаконно придобито имущество и прокуратурата, но въпреки това, опитът на държавата да стане собственик на завода ще се превърне в автогол за Борисов.

„В дружеството има над 65 млн. лв кеш, запазени само за изплащане на задълженията на „Дунарит“ към момента, когато банката затваря“, обясни Цветан Василев.

„Дунарит” като компания има дълг към 14 юни 2014 г., когато затваря КТБ. Мениджърите започнаха да търсят решение. Когато разрешиха цесиите, Едоардо Миролио продава всичките си цесии на Пеевски. „Виафот” е свързана с Пеевски. Тя е регистрирана на Верджинските острови. Мениджърите направиха всичко възможно да върнат кредитите на майката на „Дунарит” – „Хедж инвестмънт”. Планът на прицелилите се към „Дунарит” не успява. Тогава включват целия арсенал само и само Пеевски да овладее дружеството. 65 млн. евро са предвидени за плащанията на задълженията на „Дунарит”. Сега трябваше да има обвиняеми в лицето на синдиците, на Държавната консолидационна компания и „потръчкото” Караниколов. Те попаднаха в своя капан. Борисов се появи като Александър Матросов”, обяснява Цветан Василев.

Съпругата му Антоанета допълни, че премиерът Борисов и министърът на икономиката Караниколов са планирали да се явят като спасители на завода.

„В края на 2016 г фирмата JWI ни потърси чрез наш общ познат. Тази фирма е международен консултант в областта на бизнеса и политиката и се занимава с финансово разузнаване, държавна сигурност, антитероризъм и други дейности, така че дълго време е следила развитието на нашия казус“, обяснява Антоанета Василева.

Цветан Василев обясни, че първата и решителна крачка е направена. През август в статия, озаглавена „Цветан Василев – българският Магнитски“, бившият американски губернатор Бил Ричардсън обяснява защо грубото накърняване на човешките права на Цветан Василев от страна на българската държава е илюстрация на системната злоупотреба с власт на българската мафия. Ричардсън е ангажиран със защитата на Василев. Бившият губернатор на Ню Мексико се познава с българския банкер от времето, когато двамата са били в борда на Атлантическия съвет.

“Губернаторът Ричардсън не би сложил името си под апликация, в която номинира за извършител на престъплението главния прокурор на страна членка на ЕС – Сотир Цацаров“, категоричен е Цветан Василев.

В заключение Василева обяви, че двамата не търсят съчувствие, а справедливост.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране