09.12.2015 | 0:01
Цветанов отрича да е “Цветан” от записите по “Яневагейт”
Прокуратурата иска делото срещу заместника на Бойко Борисов да се гледа отново

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов не се разпознава в “Цветан” или “Цецо” от записите между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и бившата съдийка Румяна Ченалова. Цветанов заяви, че от началото на съдебните дела срещу него не е поддържал никакви контакти с Янева, с която преди това са били семейни приятели.

Цветанов се яви във Върховния касационен съд, който трябва окончателно да реши дали е невинен или виновен. Бившият вътрешен министър изрази възмущението си от записите на разговори между двете съдийки. Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказаното прилагане на специални разузнавателни средства, известно като шестте “Не!!!”, да бъде върнато на друг състав на Софийския апелативен съд. Това поиска от Върховния касационен съд прокуратурата, след като процесът за втори път стигна до последната инстанция.

Според обвинението Цветанов е отказал прилагане на СРС, които са поискани от прокурор и разрешени от съдия, като е поставил под разрешенията 6 пъти “НЕ!!!”. На две инстанции той беше осъден на 4 години затвор по това обвинение, но през юни ВКС върна делото, като мнозинството му прецени, че съставът на САС, който е осъдил Цветанов, е бил пристрастен. Друг състав на Апелативния съд реши след това, че Цветанов е невинен и не се е намесил в работата на съдебната власт, а обвинението било сбъркано.

След заседанието във ВКС адвокат Менко Менков, който защитава Цветанов, каза, че прокуратурата е допуснала грешка, защото не поискала от върховните съдии осъждане на подсъдимия, а само връщане на делото. Върховните съдии ще произнесат решението си в едномесечен срок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране