03.07.2016 | 23:47
Цветанов: Вече не сме високомерни като при първия мандат
Образованието е фундамент на едно обществото, казва вторият в ГЕРБ

“Анализът е, че е стабилна държавата.”  Така отговори Цветан Цветанов на въпрос на Илиана Беновска пред „Канал 3“ и радио “К2” какво показват анализите им след 20 месеца на власт.

Цветанов подчерта, че е впечатлен от отговорността на много народни представители, които “не се поддават на популизма и продължават да бъдат част от формиращото се парламентарно мнозинство, както и всички народни представители, които се присъединяват към определени гласувания”.  На въпрос дали от ГЕРБ не “примамват” БДЦ и “Атака”, той каза, че “силата на силния политически субект е да може да разговаря с всички”: “Когато си най-голямата парламентарна група, не трябва да имаш това високомерие, което може би донякъде го наблюдавахме в нашето поведение в първия мандат. Днес, когато вече сме си извлекли поуки от първия мандат, като управление и като поведение в парламента, днес единственото, което е важно за ПГ на ГЕРБ, е да градим мостове, а не да изграждаме стени”.

“Силно изненадана” от признанието му за високомерието, водещата го попита кого има предвид – себе си, лидера и министър-председател Бойко Борисов, или говори общо за духа на партията. „Да, и аз на моменти с изказвания, които съм правил, може би под една или друга форма лично съм засягал някого, а когато си в политиката не трябва да допускаш това да се случва”, отбеляза хрисимо Цветанов.

Двамата демонстрираха единомислие по въпроса с борбата с битовата и организираната престъпност: “Ще добавя, че и министър-председателят беше и главен секретар на МВР, тоест Вие така в годините сте обвързани и двамата… Вие също бяхте служител на МВР, въпросът е кой умишлено е разбивал МВР и не положихте ли и Вие доста усилия с… няма да квалифицирам промените в Закона за МВР, но бих казала меко несръчни” – попита Беновска.

Цветанов отговори, че законодателните промени, направени по време на 42-рото Народно събрание и правителство на Пламен Орешарски, са били извършени без никакъв диалог с тогавашната опозиция ГЕРБ, с ЕК и с неправителствения сектор.

За сегашния Закон за МВР той каза, че промените, внесени от ГЕРБ между първо и второ четене, са направени в условията на конструктивен диалог с вицепремиера Румяна Бъчварова в присъствието на премиера Бойко Борисов и се е стигнало до настоящия консенсус.

– Синхронизиран ли е министърът на вътрешните работи и вице Бъчварова с позицията си на министър на вътрешните работи и не сте ли Вие превъзхождащият в тази област – повтори въпроса Беновска, а събеседникът й отговори, че винаги е разглеждал работата в сектор „Сигурност” като колективна работа на всички, които имат отношение към сектора.

– В случая вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-жа Бъчварова е действащ министър, аз съм действащ председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и само заедно и в диалог с останалите парламентарни групи и останалите народни представители можем да постигнем успеха, който си планираме като цяло, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Водещата обаче настоя за отговор – Бъчварова подходяща ли е: “Така е, окей ли сте Вие – ние К2 имаме един любим въпрос към г-жа Бъчварова, докога ще ни режат с резачки, ще ни изнасилват, убиват и крадат и кой ще ни защити?”

Цветанов още веднъж подчерта, че се полагат усилия, в момента се правят посещения от страна на министъра на вътрешните работи и професионалното ръководство във всички общини и областни центрове, за да може и в диалог с местната власт да се търси “запълването на празните бройки” в щата на МВР.

На напомнянето за осъдителните присъди от Страсбург за акциите от негово време, той каза, че винаги е работил само в интерес на обществото и “… когато говорим за слабостите, които са допускани, трябва да говорим и за ефективността, която е била получена”. “По отчета на Съвета за сигурност, който е за общата политика на правителството спрямо престъпността, през последните 3 години има рязко завишаване на противозаконното отнемаме на моторни превозни средства – те са достигнали до 3500. Съпоставимо с 2012 г. е увеличение с 24%, съпоставимо с миналата година е с 8%. При телефонните измами също има рязко повишаване през последните 3 години. България е била сочена за пример за противодействие на тежката организирана престъпност”, напомни той.

“С което искате да ми кажете, че по време на Вашия мандат нещата са били много по-окей, отколкото по време на мандата на Бъчварова, така ли да Ви разбирам, тези цифри това говорят”, продължи да напада вицепремиерката Беновска. Цветанов отговори, че тази съпоставка не бива да бъде взимана като някакво съревнование, просто трябва да се обясни какъв е бил периодът, за който ГЕРБ е критикуван.

Вторият човек в ГЕРБ коментира още заплатите в МВР сектора, цената на оградата с Турция, големия размер на администрацията и състоянието на образователната система.

Той обяви, че образованието е фундаментът на едно общество и когато говорим за образованието, “трябва да отбележим, че демотивацията не се дължи винаги само на ниското възнаграждение, но понякога и на родителите, които търсят вината винаги в учителя, а не в собственото си дете”. „Винаги казвам, че основната част от възпитанието на едно дете е семейството и когато един родител отива и взима страна на детето си и посяга на съученик на неговото дете, или взима отношение, което е арогантно спрямо българския учител, повярвайте, че това е доста демотивиращо за професията, но е доста стимулиращо за агресивно поведение на учениците.”

Той лично винаги е взимал страната на учителя, когато се касае до неговите деца.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране