13.08.2016 | 10:48
Турция обеща “право и справедливост” за предадения Бююк
Анкара предложи на България сътрудничество за мигрантите

В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов турският министър-председател Бинали Йълдъръм е предложил България и Турция да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество и го е уверил че “експулсираните от България членове на фетуллахистката терористична организация – ФЕТО са поставени извън закона, както и че ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта”.

Разговорът е бил по инициатива на Йълдъръм, информираха от пресслужбата на турския премиер, цитирани от БТА. “Вярвам,че експулсирането от България представлява един добър пример за другите страни сред нашите приятели и партньори”, заявил Йълдъръм по повод на предаденият на турските власти гражданин Абдулах Бююк, смятан от тях за поддръжник на турския духовник Фетуллах Гюл и участник в неуспелия преврат от 15 юли. Бююк изненадващо бе върнат от България в Турция, въпреки че на два пъти български съд отказва да го екстрадира, заради липсата на “гаранции за справедлив съдебен процес”.

В телефонния разговор Йълдъръм още подчертал, че турската страна със задоволство е посрещнала изразената от българското правителство позиция на подкрепа на неговото правителство срещу опита за преврат от 15 юли. В разговора Йълдъръм акцентирал, че са наясно с притесненията, които България има във връзка с нелегалната миграция и предложил турските и българските власти да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество.

“Приоритет за нашата страна е изпълнението на споразумението за мигрантите, сключено с ЕС и на визовата либерализация. Но докато се стигне до изпълнението на този етап, предлагам нашите две страни, които са с обща граница, да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество по този въпрос”,заявил Йълдъръм.

Това предложение било прието от страна на Борисов. Двамата премиери изразили обща позиция, че един подобен механизъм няма да означава отмяна на споразумението с ЕС за мигрантите, се отбелязва в съобщението на премиерската пресслужба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране