04.04.2016 | 15:03
Турция отслабва НАТО и изнудва ЕС
За България рисковете от неуспешното управление на Ердоган и крахът на неоосманизма се изразяват най-вече в преминаването на мигранти по българо-турската граница

Управлението на Ердоган отслабва южния фланг на НАТО, което прави Турция ненадежден партньор в рамките на Алианса и ЕС. Това заяви бившият премиер Иван Костов по време на форум за неоосманизма.

„Неоосманизмът рухна тъй като Ердоган и съратниците му промениха умерения ислям и превърнаха религията в политически инструмент“, посочи Костов. Турция има империалически идеи, които развива чрез силно финансиране на Дианета- турското министерство за мюсюлманското вероизповедание. То осъществява мащабен износ на турски политически ислям, уточни бившият министър-председател.

За България рисковете от неуспешното управление на Ердоган и крахът на неоосманизма се изразяват най-вече в преминаването на мигранти по българо-турската граница, терористични заплахи и радикализирането на българските турци и роми, сподели Иван Костов. Лошото е, че службите ни дълги години стояха със затворени очи за опасността от Турция и търсеха опасност в други държави от близкия изток, но именно Турция внесе миграционната криза в Европа. Партията на Ердоган има силно влияние върху партии и организации в България и трябва се каже, че по проучване на Центъра за анализи и управление на рискове 4,4 % от мюсюлманите в България са радикализирани, информира екс-премиерът. България е засегната като член на ЕС, тъй като Турция изнудва Съюза, искайки присъединяване, безвизово пътуване и финансова помощ, а от своя страна не изпълнява условията за охрана на границите си, добави той.  „Най-тревожно е, че провалът на неоосманизма може да е по-страшен от самия неоосманизъм“, завърши Костов.

По време на форума бяха подробно обсъдени и вътрешнополитическите проблеми, породени от управлението на Реджеп Ердоган. „Той налага авторитарен режим. Управлението му е свързано най-вече ограничаването на свободата на словото, натиск върху опозицията, монополизиране на властта, бедност, корупция“, заяви Тайфур Хюсеинов, представител на вестник „Заман“. Вестникът попадна под прицела на турското управление и бе поставен под държавен контрол. В резултат 180 работника загубиха работата си и ни бе наложено да „поемем по правителствена линия“, допълни Хюсеинов.

„Корупционният скандал от декември 2013 година промени идеите на партията на Ердоган. Те измислиха понятието „паралелна държава“, която се превърна в удобно извинение за провалите на президента. Създадоха и специализиран съд, чиито постижения се изразяват в забрана за отразяване на терористични нападения. На съдиите бяха дадени неограничени правомощия, а 1800 души са съдени за обида срещу името на президента, тоест се оказа, че този съд защитава единствено Ердоган и приближените му“, каза турският журналист в уводните си думи. Турският президент иска да изгради нова конституция, да смени управленската система – да направи Турция президентска република. Той желае възвръщане на Османската империя, което е част от доктрината на неоосманизма, но промени инструментите, с които развиваше тази политика, обясни представителят на вестник „Заман“. „Мека сила“ и активна дипломация няма. Турция се въвлече в конфликти със САЩ, Русия, Иран, Ирак, Армения и Израел, което превърна Саудитска Арабия в лидер на османския свят и засили позициите им. Това ще накара Ердоган да се обърне към Балканите, а във вътрешнополитически план може да тласне Турция към разделение и гражданска война, завърши Тайфур Хюсеинов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране