05.02.2016 | 0:11
Турция подготвя военна инвазия в Сирия
Руското разузнаване регистрира на турско-сирийската граница множество пунктове за подготовка на нахлуване

„Имаме сериозни основания да подозираме интензивна подготовка на Турция за военна инвазия на територията на суверенната държава Сирийска арабска република”. Това обяви говорителят на министерството на отбраната на Русия ген. Игор Конашенков.

Руското разузнаване регистрира на турско-сирийската граница множество пунктове за подготовка на нахлуване в Сирия.  „В мирно време по такъв начин се подготвя транспортна инфраструктура преди военно нахлуване. Подобни площадки се използват за осигуряване на бързо придвижване на военни колони с боеприпаси и оръжие в район на бойни действия и също за оперативно прехвърляне и евакуация на личния състав”, посочи Конашенков, показвайки снимки на турско-сирийската граница.

Той добави, че Турция нощно време снабдява терористите в сирийските градове Идлиб и Алепо с бойци и оръжие.  Конашенков показа снимка на граничния пункт Рейханлъ. „Именно през този пункт от турска територия се осъществява предимно нощем прехвърлянето на бойци и оръжие за терористите, които бяха завзели градовете Алепо и Идлиб в северозападна Турция”.

Според генерала САЩ и НАТО предпочитат да наричат „тези транспортни колони с оръжие за терористите“ – „хуманитарни конвои“.  Генералът напомни също, че „в самата Турция журналистите са хвърляни в затвора заради опитите да разберат какво превозват тези конвои“.

НАТО прикрива действия на Турция, нарушаващи международното право, това пък заяви в отделен брифинг Мария Захарова, говорител на руското министерство на външните работи.

„С прословутата си солидарност от алианса прикриват и си затварят очите за очевидни нарушения на суверенитета на Сирия от Анкара”, каза Захарова.  Тя посочи, че най-важният фактор за стабилизирането на ситуацията в Сирия и прекратяване на подхранването на терористичните организации, е затварянето на границата с Турция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране