08.03.2016 | 0:01
Турция постави нови условия на Брюксел, за да спре бежанците
Анкара ще получи 6 млрд. евро до 2018 г., страните членки започват да приемат сирийци директно от турска територия

Турция постави нови условия на ЕС, за да спре бежанците, писа в. „Хюриет“, като цитира европейски източник. Това стана по време на срещата на върха ЕС-Турция, която се състоя вчера в Брюксел и продължи до късно снощи. „Те предлагат повече и искат повече“, заяви източникът. Анкара поиска по-голяма сума от обещаните й вече 3 млрд. евро, незабавно ускоряване на преговорите за еврочленството на Турция в ЕС и на безвизово пътуване за турци в Европа до пролетта. В замяна Турция е готова да приеме обратно мигрантите, които не са от Сирия и им е отказано убежище в Европа, както и тези, които властите спират в турски териториални води, твърди още евроизточникът. Очакваше се евролидерите и турският премиер Ахмет Давутоглу да обсъждат новите предложения късно снощи.

В Анкара турският президент Реджеп Ердоган разкритикува ЕС, че бави обещаните 3 млрд. евро. „Похарчихме вече 10 млрд. долара за 3 млн. души. Те обещаха да ни дадат 3 млрд. евро, но оттогава минаха 4 месеца. Премиерът е в Брюксел точно сега. Надявам се да се върне с тези пари, с 3-те млрд. евро“, заяви той в тв реч.

ЕС предлага на Турция 6 млрд. евро до 2018 г., а страните членки ще започнат да приемат регистрирани сирийски бежанци директно от турска територия, се казва в черновата на споразумението, цитирано от агенциите. То предвижда Турция да приема обратно всички нелегални имигранти от гръцките острови, включително и сирийци, докато от своя страна ЕС ще се съгласи да приема по един легален регистриран сирийски бежанец за всеки сириец, върнат от Гърция.

Германският канцлер Ангела Меркел и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обявиха срещу формулировката „балканският бежански маршрут е затворен“, който беше включен в проектодокумента от срещата ЕС-Турция. Мотивът им е, че това не съответствало на действителността, дори броят на бежанците, които преминават оттам, значително да намалее. Говорителят на Меркел Кристияне Вирц също обяви идеята за затваряне на пътя като спекулация. Преди началото на срещата Меркел заяви, че не трябва да се допуска „нещо да бъде затваряно“. Гърция също е срещу затварянето на балканския път. Премиерът Алексис Ципрас обяви, че ще настоява за изпълнение на квотното разпределение на блокираните в Гърция бежанци.

На противоположно мнение обаче са лидерите на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария). Те се обявиха за затваряне на балканския маршрут за бежанците. На това мнение е и хърватският премиер Тихомир Орешкович, който заяви, че той ще настоява посланието от срещата да е, че „балканският маршрут“ ще бъде затворен. Австрия също настоява за това. Канцлерът Вернер Файман смята, че „ЕС не бива да разчита на Турция, за да преодолее кризата с мигрантите, а да гарантира самостоятелно защитата на външните си граници“.

1 коментар

  1. КАНАРИН каза:

    Турция, изигра ЕС, а ЕС практически ако се съгласи на тези условия реално ще финансира ислямските терористи,които бягат сега от територията контролирана от „ислямската държава“. Най-добре за България е плътно затваряне на границата със заградителни съоръжения, охрана на границата от автоматчици на българската армия или доброволци гранична стража, засилване на видеоконтрола,и всеки преминал нелегално границата да бъде съден по закон от 3-5г. затвор с конфискация на пари и ценности, както в Дания, Швейцария и други страни независимо каналжия или биомигрант. Желаещите да бъдат в Европа, да подписват декларации за спазване на европейските християнски хуманни ценности към които се стремят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране