06.12.2015 | 0:19
Турция прати танкове в Ирак
Багдад обяви хода за окупация, Вашингтон се разграничи

Дипломатически скандал се разрази между Турция и Ирак, след като Анкара вкара на иракска територия свои военни, танкове и бронетехника. Турските власти обявиха, че те ще обучават кюрди за борба с терористи, но от Багдад определиха хода като нахлуване и окупация и призоваха за незабавното изтегляне на турските военни части.

Турция обяви, че е изпратила 150 войници в иракския град Башика, близо до Мосул, за да обучават кюрдските сили да се борят с терористите от „Ислямска държава“. Турският премиер Ахмет

Давутоглу посочи, че в района има тренировъчен лагер, където се обучават местни доброволци.
Изпращането на турските войски обаче разгневи властите в Багдад. „Ние потвърдихме, че турските военни, с численост около един танков батальон, са нахлули с танкове и бронетехника в иракската провинция Нинава под предлог за подготовка на иракски въоръжени отряди без запитване или разрешение за това от иракските федерални власти.

Действията се определят като грубо нарушаване на иракския суверенитет и не отговарят на принципите на добросъседските отношения на Ирак и Турция“, се казва в изявление на офиса на иракския премиер Хайдел ал Абади.

САЩ знаят за изпращането на стотина турски войници в северен Ирак, но това не е свързано с действията на коалицията срещу ИД, оглавявана от САЩ, съобщи американски представител, цитиран от Ройтерс.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране