26.12.2016 | 21:53
Турция събра ДОСТ и НПСД
Турският посланик Сюлейман Гьокче придружаваше финансираните от Анкара Лютви Местан и Орхан Исмаилов

Почитането на паметта на жертвите на Възродителния процес в Момчилград събра двама лидери на миниатърни партии на едно място. Това са изгоненият от ДПС бивш председател на движението Лютви Местан, който сега води новата си партия ДОСТ, и председателят на НПСД Орхан Исмаилов. Формацията е част от Реформаторския блок и бе създадена от бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал, бившия младежки лидер на движението Корман Исмаилов, който до неотдавна я оглавяваше. Местан и Исмаилов бяха събрани на едно място от посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

В словото си в Момчилград Местан заяви, че е нужно обединение, което да “разгради тоталитарния модел на ДПС”.

По-рано поход към емблематичната чешма в село Могиляне в памет на убитата на днешния ден преди 32 години 18-месечна Тюркян, освен Местан и представители на партията му участваха още посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, Бирей Йълмазсой и Ниязи Еврен Акьол, консули в Пловдив и Бургас, Петър Бояджиев, дългогодишен политзатворник, роднини на жертвите и репресирани по време на Възродителния процес. Местан нарече в словото си жертвите на Възродителния процес герои на България и призова честванията в тяхна памет да са част от държавния протокол на страната.

По същото време в центъра на Могиляне традиционния си възпоменателен митинг организира и ДПС. Там беше почти цялото ръководство на движението, начело с лидера Мустафа Карадайъ. Карадайъ е заявил, че опитите за разделение на движението в последните години само го правят по-силно. Според съобщението в сайта на партията формалният председател е прогнозирал силно представяне на формацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

По-рано митинг и откриване на нова паметна чешма бе организиран и в момчилградското село Ауста.

По време на събирането пред Тюркян чешма Фикри Хасаноглу, син на убитата на днешния ден през 1984 година Айше Хасан, който живее в Турция, призовал:„Свалете знамената на ДПС. Това е място за поклон пред паметта на майка ми и другите жертви на комунизма“. Там била и Фатма Моллахасан, майка на убитата Тюркян, с дъщеря си – отново Тюркян, съобщават от ДОСТ. От формацията твърдят, че от митинга на ДПС се опитали да заглушат молитва в памет на жертвите, водена от главния мюфтия Мустафа Хаджи. От ДПС не последва отговор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране