09.05.2017 | 0:01
Турция вдига втора стена
Анкара ще прави ограда и по границата си с Иран

Турция планира да издигне ограда по протежение на границата си с Иран в рамките на новите мерки за борба с тероризма. Това съобщава в. “Хюриет”, като се позовава на източник от службите за сигурност. Изданието припомня, че Анкара направи ограда по границата със Сирия, за да предотврати трансгранични нападения на бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на групировката “Ислямска държава”.

Според “Хюриет”, на иранска територия, близо до границата, има лагери на ПКК, където са между 800 и 1000 бойци на организацията. Въвежда се и 24-часово наблюдение на 140-километровия път Елизаг-Тунджели в Източна Турция. Целта е откриване и обезвреждане на бомби, залагани край пътя от терористи.

Вестникът посочва, че Сирия се е превърнала в “лаборатория за тероризъм” за бойците от ПКК, които планират да използват в Турция същите методи, прилагани в Сирия. “Хюриет” твърди, че ПКК се е сдобила с ново поколение оръжия и в момента разполага с 18 ракетни системи западно производство от по-ново поколение, съхранявани в лагери на организацията в Северен Ирак.

Турските власти предполагат, че две или три от тези системи вече са прехвърлени в Турция. Анкара смята, че ПКК използва оръжие, предоставяно от западните съюзници на Силите за защита на народа на сирийските кюрди. САЩ подкрепят тези кюрдски сили като свой съюзник в борбата срещу “Ислямска държава” в Сирия, докато Анкара ги третира като терористична организация, свързана с ПКК.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че повторното въвеждане на смъртното наказание в Турция ще бъде равнозначно на отказ от продължаване на преговорния процес за присъединяване към ЕС “Ако въвеждането на смъртното наказание се окаже нещо повече от риторика, то ще е равнозначно на отказ на Турция от европейското семейство. Това ще е равносилно на край на преговорите (за членство в ЕС), тъй като основа на нашата общност са уважението към демокрацията, правата на човека и международното право. Тези ценности изключват смъртното наказание”, каза Юнкер в интервю за в. “Райнише пост”, цитирано от ТАСС.

Председателят на Еврокомисията каза също, че независимо от сегашните разногласия между Брюксел и Анкара, разчита на тесни бъдещи отношения с Турция. Според него съдбата на Турция е “тясно свързана с ЕС”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране