05.03.2017 | 0:01
Uber със софтуер за отсяване на нежелани клиенти
Компанията e потвърдила, че използва системата Greyball за натрупване и анализ на на лични данни за клиентите

Американският стартъп за споделени пътувания Uber стана обект на нова атака. Според статия на New York Times компанията използва специална софтуерна програма, която й позволява да избягва заявки от чиновници, полицаи и други представители на властите в градовете, в които дейността й е забранена или е в процес на разследване.

New York Times се позовава на четирима бивши и настоящи служители на компанията, пожелали анонимност. Самата компания e потвърдила, че използва системата Greyball за натрупване и анализ на на лични данни за клиентите. Официалната позиция на Uber е, че системата засича хора, които застрашават физически шофьорите. Според статията Greyballing се прилага в американските градове Лас Вегас, Париж и Бостън, но също така и в Австралия, Китай, Италия и Южна Корея.

Програмата събира информация както от самото приложение Uber, така и от други източници – анализира адреси, като проверява районите с административни сгради. Освен това се анализира и начинът, по който приложението се използва от потребителите, намиращи се в района.

Ако човек често отваря приложението, той влиза в група като вероятно свързан с властите. Проверяват се и дали кредитната карта е издадена на държавен служител. В резултат, ако потенциалният клиент е идентифициран като свързан с властите, приложението го уведомява, че в момента няма свободни коли или го прехвърля към фалшив екран.

Според статията стратегията е част от по-голяма програма на име “VTOS” (Violations of Terms of Service). “VTOS” първоначално е била разработена, за да защитава шофьорите например от атаки от таксиметрови шофьори, които считат бизнеса си за застрашен от Uber.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране