22.07.2015 | 16:10
Убиецът от “Лозенец” е шефът на Фонд “Научни изследвания”
Николай Христов гръмнал приятел по чашка

Софийският градски съд остави в ареста 57-годишния Николай Христов, шеф на Фонда “Научни изследвания” към министерството на образованието, за убийство, извършено на 14 юли.

Същия ден негов приятел по чашка дошъл на гости в апартамента му на ул. “Цанко Церковски” в “Лозенец”. Двамата били пияни. Към компанията им се присъдинила жена. Около 19 ч вечерта бил получен сигнал за прострелян мъж на адреса. Криминалистите отвели домакина за разпит. Той твърдял, че пострадалият взел пистолета и се самоубил. Разследването обаче опровергало тази теза и 57-годишният домакин на разпивката е обвинен за убийство.

Николай Христов оглави фонда след като предишният управител бе уволнен за раздаване на пари на приближени. Учени тогава излязоха на протести, а просветният министър Сергей Игнатов бе свален.

Когато Христов бе назначен, срещу него пък протестираха, че няма общо с науката. Настина кариерата му е предимно политическа, въпреки че е преподавател. Той е бил зам.-председател на координационния съвет на СДС – Враца, политически секретар на Радикалдемократическата партия и член на Централното бюро на Демократическата партия, депутат в 36-то, 37-о и 38-о НС, става ясно от негови биографии в интернет.

Доц. Милен Михов, депутат от Патриотичния фронт, нападна Христов миналия месец, пак за пари. Народният представител твърди, че управителят на фонда Николай Христов “не е изразходил поверените му публични средства по икономичен, ефикасен и ефективен начин”, като е сключил договори, възлизащи на 163 468 лв. Михов се позовава на одитен доклад за извършена проверка на управлението на Фонд “Научни изследвания”.

От своя страна просветният министър Танев потвърждава, че заключенията от одитния доклад, представен на 3 юни 2015 г., са “смущаващи”. “На 8 юни 2015 г. в Министерство на образованието и науката е постъпило становище от управителя на фонда Николай Христов по окончателния доклад. Информацията обаче се разминава драстично на направените констатации в доклада”, пише образователният министър и допълва, че е необходима допълнителна и външна експертиза.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране