13.10.2019 | 11:57
Университетите у нас са се превърнали във „фабрики за дипломи“
Българските висши училища липсват от европейската карта на науката, припомни проф. Гeорги Каприев

Българските висши училища липсват от европейската карта на науката. Но това всъщност не е големият проблем на българското образование. „Много по-същественото е, че университетите у нас са се превърнали във „фабрики за дипломи, най-вече на бакалаври“. Това констатира в предаването „Нашият ден“ на БНР проф. Георги Каприев, доктор на философските науки и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“.

„Нашият ден“ събра гледните точки на философите Георги Каприев и Борис Грозданов, за да разкаже защо българските висши учебни заведения остават извън европейските мрежи, а също и доколко проблемно е разминаването между „университетско“ и „академично“.

„При нас (поне във висшето образование) цялата схема е сбъркана генерално. Основното е бакалавърското образование, там са хвърлени усилията. Правят се бакалавърските програми. Ако остане нещо за магистрите – добре, та са нещо като полузадочници. Докторантите са пуснати на паша. Всеки се оправя сам. Сиреч ние отново залагаме на най-ниското ниво и оттам е огромният проблем с мрежите“, категоричен е проф. Каприев.

„Има разлика между „научна“ и „академична“ мрежа – работата е там, че науката не се прави от институциите, а от учените, които разгръщат една или друга тема. Съществува проблемно разминаване между „висше училище“ и „университет“ – те не са синоними. Разликата е голяма – във висшето училище няма докторантска степен, висшето училище е преподавателска институция, университетът е преподавателско-изследователска институция и това е така поне от времето на Хумболт“, каза още Георги. Каприев.

В България пари за изследвания няма и това всъщност е проблем: „Трябва да направим така, че средата да позволи на все по-малкото хора, които решат да се занимават в България с научни изследвания, да имат възможност да го правят. Защото България разполага със сериозен потенциал и с качествени учени, които обаче нямат възможност да се реализират у нас“, допълни д-р Грозданов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране