18.03.2018 | 19:34
Управници в Киев замесени в убийства на Майдана
Надежда Савченко разкри, че това са председателите на Радата и на парламентарен комитет, плюс генералният прокурор

Днешни ръководители на Украйна да замесени в избиването на 100 мирни протестиращи на Майдана на 20 февруари 2014 година, което е било направено, за да бъде злепоставен и да падне от власт тогавашният президент Виктор Янукович.

Това разкри украинската депутатка Надежда Савченко. Като украинска военнослужеща, тя воюваше срещу разбунтувалите се републики, бе пленена и осъдена в Русия, но впоследствие бе освободена чрез размяна на пленници. Завърнала се в Украйна, тя бе обявена за героиня, но с времето стана противник на сегашната корумпирана и престъпна власт.

През 2014 година протестиращите на Майдана имаха оръжие, което бе използвано със знанието на организаторите на протестите, заяви Надежда Савченко. По думите й сегашният генерален прокурор Юрий Луценко призоваваше от трибуните да се настъпва, обещавайки, че „ще има оръжие“.

Тя направи разкритие и за Андрей Парубий, който в момента е председател на парламента. „Видях как пристигна син микроавтобус и оттам излязоха хора с оръжие. Тези хора сега се намират в парламента. Аз видях как Парубий вкарваше снайперисти в хотел „Украйна“. Луценко стана генерален прокурор, за да скрие тези престъпления“, заяви Савченко, цитирана от сайта Страна.ua. Според нея властта нарочно блокира разследването на престъпленията по време на Майдана, защото много от нейните представители са замесени в противоправни действия. Тя добави, че след Евромайдана „животът на хората не се е подобрил“. По-късно тя се извини и уточни, че е имала предвид Пашински.

Миналия месец същото потвърдиха трима грузински снайперисти, които са участвали в събитията на 29 февруари, за които разказа и Савченко. Пред РИА „Новости“ те разриха, че оръжието и заповедите за стрелба срещу мирните демонстранти те са получили от сегашния шеф на парламентарния комитет по национална сигурност и отбрана Сергей Пашински. На 20 февруари те са стреляли по двойки от третия етаж на хотела, придвижвайки се от стая на стая. Още същата вечер са били върнати обратно в Тбилиси, а в Киев били изпратени от бившия грузински президент Михаил Саакашвили. Преди това те проговориха и пред италианската телевизия „5 канал“.

В същото време властите в Киев предприеха директна атака срещу Надежда Савченко. Тя бе извикана за разпит по дело за планиране на терористични атаки в Киев. По този повод Луценко заяви днес, че ще внесе в парламента предложение за лишаването на Савченко от депутатска неприкосновеност. По думите му следствието има „неопровержими доказателства“ за причастността на Савченко в подготовката на терористичен акт в парламента. На пленарно заседание Луценко я обвини, че „лично е давала указания как да се извърши терористичният акт в тази зала с бойни гранати, като се унищожат две ложи – правителствената и служебната, с миномети да се свали куполът на Върховната Рада и с автомати да се доубият оцелелите“.
След тези обвинения Радата изключи Савченко от комитета по националната сигурност и отбрана. Не е изключено Савченко да бъде обвинена в подготовката на военен преврат, твърди Страна.ua.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране