24.03.2018 | 0:01
В британския парламент сравниха Путин с Хитлер
Тереза Мей натискала съюзниците също да изгонят руски дипломати

На заседание на британския парламент депутатът лейбърист Айън Остин и външният министър Борис Джонсън нападнаха Путин, че използва предстоящото световно по футбол, както навремето Хитлер е използвал Лятната олимпиада през 1936 г.

Остин заяви на заседанието, че Хитлер е използвал олимпиадата, за да подобри имиджа на страната си и на фашисткия режим, съобщи в. „Гардиън“. По аналогичен начин действа и руският президент Владимир Путин, който „използва Световното първенство по футбол като пиар за маскиране на нарушенията на човешките права. Остин подчерта, че според него националният отбор на Англия по футбол не трябва да участва на световното в Русия, макар да се е класирала за турнира.

На свой ред външният министър Борис Джонсън посочи, че сравнението на Световното по футбол с „Олимпиадата от 1936-а“ несъмнено е вярно“. „Направо ти си гади от мисълта, че Путин използва това събитие, за да се прослави.“ Той обаче призна, че не е съвсем правилно да се наказват британските спортисти и запалянковците заради действията на Русия и да им се забрани да отидат на шампионата.

Москва не остави с мълчание казаното в парламента в Лондон. „Това е напълно отвратително изявление. То е под нивото на външен министър на всяка държава. Разбира се, че е обидно и неприемливо“, каза пред журналисти президентският говорител Дмитрий Песков. Отношение взе и Министерството на външните работи в лицето на говорителката Мария Захарова. „Сега вече не остават ни най-малки съмнения, че всички действия на Лондон по руското направление водят до едно: да се създаде образ на врага, измисляйки за целта всякакви, дори най-абсурдни основания“, написа тя. Захарова подчерта, че са неприемливи всякакви паралели с Русия, „която даде милиони жертви в борбата срещу нацизма, воювайки на своя територия, а след това освобождавайки Европа“.

Зам.-председателят на Комитета по международните въпроси на Държавната дума Алексей Чепа заяви, че сравнението на Русия с фашистка Германия може „да се пръкне само в болна глава“. „Неотдавна казах, че той (Джонсън) трябва да постъпи в психиатрична болница. Ако във Великобритания няма такива болници, у нас ги има“, подчерта той.

Междувременно агенция „Блумбърг“ съобщи, че британското правителство споделя с европейските си съюзници разузнавателни данни по случая „Скрипал“ в опит да ги убеди да изгонят и те руски дипломати. Според агенцията премиерката Тереза Мей е смятала да поиска на вчерашната среща на Европейски съвет другите страни да последват примера на Лондон, съответно да осъдят Русия и да вземат твърди мерки срещу „агентите на Кремъл“. Случаят „Скрипал“ е сред няколкото теми, които трябваше да се обсъдят на срещата, като първостепенна тема бе „Брекзит“. По предварителни данни Европейският съвет е смятал да изрази отношението си в самия край на срещата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране