07.03.2024 | 10:47
В Сглобката вървят тежки пазарлъци за нов главен прокурор
ПП-ДБ категорично настояват да наложат свой човек за главен обвинител и постоянно напомнят, че Цацаров, Гешев и сега Сарафов са хора на ГЕРБ и ДПС

Който държи съдебната система, контролира цялата власт. Старите пушки в политиката Бойко Борисов и Ахмед Доган отлично знаят това. По-трудния начин го разбраха и харвардците. Затова големият спор сега не е кой да поеме поста на външен министър след ротацията. Най-тежкият пазарлък е кой да стане главен прокурор след Борислав Сарафов и кой да оглави новата антикорупционна комисия, известна с митичната абревиатура КПКОНПИ.

Дрязгите са като на Женския пазар, защото залогът е голям. Всеки политик иска да си има главен прокурор, за да си гарантира безметежно бъдеще и да опрасква опонентите си по списък. Подобно е положението и с Комисията за противодействие на корупцията, която не е отнела имането на нито един политик от високите етажи и това я прави доста удобна.

ПП-ДБ категорично настояват да наложат свой човек за главен обвинител и постоянно напомнят, че Сотир Цацаров, Иван Гешев и сега Борислав Сарафов са хора на ГЕРБ и ДПС, заяви източник от парламента. Време било за промяна, казват харвардците. Борисов и Пеевски обаче смятат прокуратурата за своя територия и категорично не искат да изпускат влиянието си там. От своя страна „Промяната“ и „Демократична България“ също се карат заради главния прокурор. Кирил Петков и Асен Василев искат свой човек в Съдебната палата, а Христо Иванов тропа по масата, че негов довереник трябва да поеме поста. На трето. мнение е ген. Атанас Атанасов, защото не бил съгласен с кадровите предложения на Иванов.

Предвижда се още Комисията да се раздели на две звена -едно за противодействие на корупцията и второ за отнемано на незаконно имущество.

„Номинациите трябва да бъдат направени по най-обществения, най-прозрачния начин и да са пример за всички други регулатори. Идеята не е да сменим една майка с друга майка“, каза по този повод Кирил Петков.

„Галерия“ научи, че ПП-ДБ предложили „соломоновското“’ решение те да излъчат новия главен прокурор, а Борисов първи да инсталира директор на КПКОНПИ. В (не)коалицията вече се разбраха за ротация на шефския пост на всеки две години. Аритметиката е проста — две години антико-рупционната комисия се държи от ГЕРБ. две от ПП-ДБ, също толкова време от ДПС и хоп — мандатът изтича. Хардлайнерите в ГЕРБ като Делян Добрев не били съгласни и разубеждавали Бойко Борисов: „Шефе. значи КПКОНПИ си я делкаме, а главният прокурор остава само за тях“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране