29.12.2015 | 0:01
В Свиленград готвят протести заради закриването на митницата
Преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов внесе предложения за пункта

Подписка за организирането на протести и блокада на ГКПП “Капитан Андреево” започна в Свиленград. Тя е организирана от независимия общински съветник Живко Желев, след като Общинският съвет прие декларация срещу намерението на Министерството на финансите да закрие Свиленградската митница, която съществува вече 96 години.

В документа, изпратен до председателя на парламента, премиера, финансовия министър, директора на Агенция “Митници” и областния управител на Хасково, се казва, че закриването на митницата няма да доведе до премахване на корупционните практики. Според съветниците би било много по-целесъобразно и ефективно административната и структурна реформа да се извърши на място в Свиленград.

Аргументите против закриването на митницата изразява председателят на Общинския съвет Никола Динков, който посочва, че най-големият сухопътен пункт на Европа “Капитан Андреево” спира преминаването на големи пратки с наркотици и се предотвратяват много нарушения.
Декларацията не беше подкрепена само от групата съветници на ГЕРБ.

Преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов внесе в МС предложения за закриване на митница “Свиленград”. Това стана след операцията на прокуратурата, ДАНС и МВР, при която бяха задържани 33-ма митничари. Ако проектът бъде одобрен от правителството, митницата ще спре да съществува, а обработката на документите ще трябва да се извършва или в митницата в Пловдив, или в митницата в Бургас, която е по-близо до другите два пункта на границата с Турция – Лесово и Малко Търново.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране