22.09.2015 | 0:16
Ваканцията глътнала 130 милиона лева
Всеки 20-и българин бил на хотел

130 милиона лева са похарчили българите по празниците. Това обяви Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма. Всеки двайсти българин е стегнал куфарите за чужбина или за родни градове.

Общо 365 000 нашенци са пътували покрай почивните дни покрай Независимостта, обясни Драганов. По-голямата част от тях са пътували у нас – 285 000 души. Те са похарчили общо около 80 млн. лв. Освен по родните си градове българите са избрали за ваканцията си и нашите курорти, тъй като е имало много изгодни оферти, а времето все още бе подходящо за море.

В чужбина са избрали да почиват общо около 85 000 наши сънародници, като най-голям е бил напливът за Гърция. Там са избрали да отседнат повече от половината – 48 000 българи. Интерес е имало и към Турция – 12 000 души, както и към останалите съседни страни – Македония, Сърбия и Гърция. Желани дестинации са били и Германия, Италия, Испания и Великобритания. Зад граница сме оставили близо 50 млн. лв., обясни Драганов.

Тези данни са неверни и подвеждащи, категоричен бе обаче членът на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Калин Драганов. Според него цифрата на пътуващите до Гърция е завишена, тъй като на ден границата не могат да преминат повече от 10 000 души, обясни той.

Същевременно и сумата, която би трябвало да са похарчили българите за туризъм  от 130 милиона, е поне 10 пъти по-голяма от действителната, обясни Драганов. Според него по-голяма част от пътуващите българи са били на гости на роднини и приятели или са използвали празника да оберат насажденията си по вили и села. Разходите за 4-те почивни дни едва ли са толкова големи, обясни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране